PSK opravil zemetrasením poškodenú cestu medzi Tokajíkom a Ďapalovcami
Cesta medzi Tokajíkom a Ďapalovcami, ktorú poškodilo minuloročné októbrové zemetrasenie, je opravená.

16.01.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

       Prešov 16. januára (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) rekonštrukciu zrealizoval koncom roka 2023 vďaka finančnej pomoci cezhraničného partnera, Malopoľského vojvodstva. Poskytnuté finančné zdroje vo výške približne 223.000 eur konkrétne použil na obnovu takmer jeden a pol kilometra dlhého úseku nachádzajúceho sa priamo v ohnisku zemetrasenia. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
        "V náročných situáciách, keď sú obyvatelia vystavení sťaženým podmienkam a prakticky bojujú o prežitie a svoje domovy, sa každá pomoc počíta. A mala by byť čo najrýchlejšia. Práve preto si nesmierne vážime promptnú pomoc nášho dlhoročného partnera z Poľska, Malopoľského vojvodstva, ktoré finančnou pomocou prejavilo solidárnosť s našimi regiónmi a ich obyvateľmi," uviedol predseda PSK Milan Majerský.
        Využitie nenávratného finančného príspevku od cezhraničného partnera bolo podľa Jeleňovej viazané do konca uplynulého roka. PSK jeho čerpanie do 31. decembra 2023 deklaroval v dohode o finančnej pomoci, ktorú v súvislosti so živelnou pohromou schválila rada vojvodstva.
        "Stavebné práce v predmetnom 1,48 kilometra dlhom úseku realizovala Správa a údržba ciest PSK. Samotné činnosti konkrétne zahŕňali frézovanie asfaltového krytu s vyčistením povrchu a neskôr aplikovanie asfaltového postreku. Nasledovalo položenie asfaltových betónových vrstiev a napokon aj výšková úprava uličných vpustí. Začiatkom decembra boli všetky stavebné činnosti v úseku ukončené a po rekonštrukcii začal slúžiť motoristickej verejnosti," priblížila Jeleňová.
        Oprava poškodenej cestnej komunikácie prispela podľa nej k zabezpečeniu plynulejšej cestnej premávky. V neposlednom rade takisto ľuďom z dotknutého územia zabezpečila dostupné a bezpečné prepojenie.
        PSK v prvej fáze vyčlenil a prerozdelil na pomoc obyvateľom zasiahnutým zemetrasením celkovo 136.500 eur. Financie boli poukázané rodinám zo štrnástich obcí z dotknutých okresov Humenné, Stropkov a Vranov nad Topľou. V druhej fáze prerozdelí ďalších 150.000 eur, stať by sa tak podľa Jeleňovej malo začiatkom roka 2024.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol