B. Bystrica: RTVS otvorila kreatívne centrum, SPŠ J. Murgaša vynovené priestory
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) otvorila v utorok na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici priestory svojho prvého kreatívneho centra v regióne pod názvom Audiovizuálna dielňa Arténa.

16.01.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

        Banská Bystrica 16. januára (TASR) - Jeho cieľom je využiť tvorivý potenciál regiónu, zvýšiť zamestnanosť a odbornosť v tejto oblasti, zviditeľniť dotknutých aktérov, ich tvorbu, kreatívnu činnosť a rozvíjať dopyt po ich službách a produktoch.
        "Zázemie a špičkové vybavenie vytvára predpoklady, aby sa z tohto kreatívneho centra stalo jedinečné miesto, ktoré spojí tvorivých ľudí v regióne. Jeho klientom a členom poskytneme okrem moderných technológií vedomosti a skúsenosti profesionálov," konštatoval riaditeľ Štúdia RTVS Banská Bystrica Miroslav Debnár.
        Pracoviská sú vybavené najmodernejšou technológiou spĺňajúcou štandardy na tvorbu televízneho a rozhlasového vysielania na svetovej úrovni. Súčasťou Artény sú televízne a rozhlasové štúdiá, priestory na dabing, strih obrazu a úpravu zvuku v 5.1 Dolby Surround, ako aj multifunkčná konferenčná sála, pracoviská na postprodukciu a color-grading.
        Ako Debnár vysvetlil, RTVS bola v roku 2019 úspešná s projektom na vytvorenie kreatívneho centra v audiovizuálnej oblasti v hodnote viac než 10,7 milióna eur. Na základe žiadosti o nenávratný finančný príspevok z IROP spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a svojho rozpočtu zrekonštruovala v rokoch 2021 až 2023 prenajaté priestory v SPŠ, zrealizovala proces verejného obstarávania, nákupu a montáže audiovizuálnej techniky.
        Budova školy, ktorá študentov vzdeláva v oblasti obrazovej, zvukovej a multimediálnej techniky, audiovizuálnych projektov a grafiky, prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Jedno poschodie poskytla pre kreatívne centrum.
        "Zateplili sme obvodový plášť a vymenili osvetľovacie telesá, aby sme zvýšili energetickú hospodárnosť budovy. Najväčšiu zmenu predstavuje nadstavba časti budovy, v ktorej vzniklo deväť špecializovaných učební vybavených novou výpočtovou technikou, modelovňa s ateliérom pre 3D tlač, odborné kabinety, ale i prednášková sála pre 160 osôb. Zrekonštruovali sme klasické i odborné učebne a nainštalovali sme interaktívne dotykové obrazovky," priblížil riaditeľ školy Kamil Kordík.
        V inom trakte SPŠ, ktorú aktuálne navštevuje viac ako 640 žiakov, vznikla inovačnotechnická zóna - viacúčelový priestor pre tvorbu a spoluprácu, ktorý bude slúžiť aj v čase mimo vyučovania.
        Na obnovu priestorov školy sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) podarilo získať asi 7,3 milióna eur z eurofondov. "Je to ukážka toho, ako veci fungujú vďaka spolupráci na dvoch eurofondových projektoch. Stretli sa skvelé projektové a realizačné tímy, ktoré sa spoločne popasovali s administratívou, technickými riešeniami a množstvom detailov, z ktorých je celá táto investícia zložená," ocenil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol