Centrum podpory PSK má skvalitniť ekonomické činnosti a priniesť úsporu financií
V záujme zjednodušenia procesov, zníženia nákladov a ich väčšej kontroly pristúpil Prešovský samosprávny kraj (PSK) k vytvoreniu novej rozpočtovej organizácie - Centra podpory PSK. 

12.01.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

       Prešov 12. januára (TASR) - Zabezpečovať má organizačné, ekonomické a iné administratívne činnosti pre vytypované organizácie, ktoré kraj zriaďuje. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.
        V prvej etape centrum podľa jej slov zastreší menšie inštitúcie z oblasti kultúry a sociálnych služieb s počtom zamestnancov do 20. Stať sa tak má v druhej polovici roka 2024. PSK predpokladá, že nové pracovisko prinesie preskupením pracovných síl najmä výraznú úsporu financií. V horizonte štyroch rokov má byť na úrovni 1,2 milióna eur.
        "Zriaďujeme novú organizáciu, ktorá bude svojim sesterským organizáciám v rámci PSK poskytovať služby spojené s rozpočtovníctvom a účtovníctvom i službami mzdovej agendy. V tejto chvíli máme päť inštitúcií, ktoré dlhodobo hľadajú na trhu práce kvalifikovanú pracovnú silu - účtovníčku alebo rozpočtárku. My vieme pomôcť práve tak, že scentralizujeme tieto služby a subdodávkou im ich budeme poskytovať," priblížil vedúci odboru financií Úradu PSK Peter Makara.
        Ako uviedol, centrum nebude narúšať samostatnosť jednotlivých organizácií kraja. V rámci jeho štruktúry sa zriadia samostatné oddelenia a medzi tie sa prerozdelí príslušná agenda. Predpokladá sa konkrétne s vytvorením oddelenia účtovníctva, rozpočtu a mzdového oddelenia. 
        "Myšlienka je primárne pomôcť a sekundárne, aby sa tieto organizácie mohli venovať svojej odbornej činnosti, či už v kultúre, alebo sociálnej oblasti, a administratívnu časť postupne preniesli na naše zdieľané centrum podpory. Zabezpečíme ho materiálne, softvérovo, personálne a rozbehneme tak, aby sme o približne pol roka mohli spustiť jeho oficiálnu činnosť," dodal Makara.
        Sídlo Centra podpory PSK bude v krajskom meste na Úrade PSK a jeho služby budú určené pre celý subregión Šariš. V budúcnosti sa však predpokladá vznik jeho ďalších regionálnych, takzvaných detašovaných pracovísk na Spiši a Zemplíne, aby riaditelia v danej lokalite mali čo najbližšie k spracovateľom účtovníctva a rozpočtu.
        PSK má vo svojej správe 72 školských organizácií, z toho 68 stredných škôl, dve jazykové školy, jeden školský internát a jednu školu v prírode. Zriaďuje aj 27 kultúrnych organizácií - múzeá, galérie, knižnice, osvetové strediská, divadlá či hvezdárne aj jeden umelecký súbor - a taktiež 25 zariadení sociálnych služieb.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača