Nová Baňa: Na nevyužívanej ploche vysadili mestský ovocný sad
V Novej Bani vysadili mestský ovocný sad.

12.01.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

        Nová Baňa 12. januára (TASR) - V Novej Bani vysadili mestský ovocný sad. Obyvateľom mesta má slúžiť na vzdelávanie, spoznávanie, oddych, ale aj úžitok. "Ide o projekt, ktorým sa naplnila vízia mesta vybudovať svoj sad, z ktorého by malo prosperitu v rámci životného prostredia," uviedla pre TASR manažérka projektov, komunikácie a propagácie novobanského mestského úradu Lenka Šubová.


        Priblížila, že sad pozostávajúci z 37 drevín vybudovali na ploche, ktorá bola nevyužívaná a zarastená náletovými drevinami. Pozemok podľa jej slov vyčistili zamestnanci mestského sociálneho podniku. Ide o plochu nad miestnym tréningovým futbalovým ihriskom, ktorá je výnimočná svojou slnečnou polohou a úrodnou pôdou. "Vysadené boli štyri druhy višní, ktorú sú vhodné na tieto pôdne podmienky," podotkla Šubová.  


        Úžitok z mestského sadu by mali mať podľa predstáv samosprávy všetky vekové kategórie obyvateľov. Prístupová cesta je značená pomocnými smerovými tabuľami. Obyvatelia sa k sadu dostanú od Baníckej kaplnky, ktorá je aj zastávkou Banského náučného chodníka. Ďalšie dve zastávky tohto chodníka lemujú aj mestský sad a prístupovú cestu k nemu. 


        Na realizáciu sadu získala samospráva dotáciu vo výške 2700 eur, sumou 300 eur prispela z vlastného rozpočtu. Na projekte sa organizačne podieľali mestské organizácie ako sociálny podnik či technické služby, ktoré sa budú ďalej oň aj starať, ale aj dobrovoľníci - žiaci Základnej školy Jána Zemana v Novej Bani, ktorí boli nápomocní pri jeho výsadbe.  

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača