Dolinková: Výkopové práce na novej nemocnici v Martine chceme spustiť na jar
Výkopové práce na novej nemocnici v Martine plánujú spustiť na jar tohto roka.

11.01.2024 | Žilinský kraj | Autor: TASR

        Martin 11. januára (TASR) -  Oznámila to vo štvrtok v Martine ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Do konca mesiaca by podľa šéfky rezortu zdravotníctva mali byť známe prvé výsledky verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby.


        "Aktuálne čakáme na vyhodnotenie súťaže na zhotoviteľa, koncom januára by sme mohli poznať prvé výsledky. Do 15. februára je potrebné vyrovnať pozemky, treba ich previesť do vlastníctva nemocnice. Zároveň sme dostali prísľub, že najneskôr v marci začnú kopať a nemocnica sa začne stavať," uviedla Dolinková.


        Hrubá stavba nemocnice bude financovaná z peňazí z plánu obnovy. Je potrebné ju urobiť do 30. júna 2026. Šéfka rezortu zdravotníctva poznamenala, že momentálne síce plníme míľniky z plánu obnovy, no bolo nutné procesy zrýchliť. Odôvodnila tým aj tohtotýždňovú výmenu na poste riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Doterajšieho riaditeľa Ivana Kocana od stredy (10. 1.) vymenil dočasne poverený Peter Durný. Ten pôsobil od roku 2004 na neurochirurgickej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.


        Martinský primátor Ján Danko v súvislosti s výstavbou novej nemocnice podotkol, že experti a lekári z UNM si už zaslúžia presunúť sa do moderných priestorov. "Preto je najvyšší čas vysúkať si rukávy a pustiť sa do toho," dodal.
        Nová nemocnica v Martine má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť i samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých. Vzniknúť má 660 lôžok.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol