Premiér: Sebestačnosť vo výrobe cukru je úspešný príbeh, malo by ich byť viac
Pestovanie a spracovanie cukrovej repy a výroba cukru na Slovensku je jeden úspešný príbeh, akých by slovenské poľnohospodárstvo malo mať podstatne viac.

11.01.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

        Trenčianska Teplá 11. januára (TASR) - Počas štvrtkovej návštevy cukrovaru v Trenčianskej Teplej to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).


        "Pokiaľ ide o cukrovú repu a cukor ako produkt z cukrovej repy, je Slovenská republika sebestačná. Je to správna cesta a my urobíme všetko pre to, aby sa rovnakým smerom uberali aj ďalšie oblasti slovenského poľnohospodárstva," zdôraznil premiér. 


        Ako dodal, vláda nevníma slovenské poľnohospodárstvo iba ako oblasť výroby produktov, z ktorých sa robia potraviny. Je to aj tvorba pracovných miest, rozvoj vidieka, krajinotvorba a ďalšie funkcie. Zdôraznil, že vláda bude chrániť slovenských výrobcov pred dovozom cukru a ďalších komodít z Ukrajiny na Slovensko. 


        "Sebestačnosť a schopnosť umiestniť na slovenský trh naše produkty ja náš národnoštátny záujem, a preto bude vláda pokračovať v zákaze dovozu niektorých poľnohospodárskych komodít na Slovensko," pripomenul Fico. 


        Okrem sumy vyčlenenej v štátnom rozpočte na podporu poľnohospodárstva rozhodla podľa neho v stredu vláda SR v pokračovaní odpúšťania odvodov poľnohospodárskym prvovýrobcom a spracovateľom do 30. júna. "Táto pomoc môže stabilizovať základné ceny. Ak máme bojovať za bezpečné a cenovo dostupné potraviny na Slovensku, musíme začať tu. Je neskoro, ak sa už nachádzajú na pultoch obchodných reťazcov," uzavrel premiér.


        Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) aj spoločnosť Považský cukor bude môcť v zmysle rozhodnutia vlády žiadať o odpustenie sociálnych odvodov do výšky minimálnej mzdy. 


        "Pre ministerstvo pôdohospodárstva i celú vládu je poľnohospodárstvo a potravinárstvo prioritou. Napriek tomu, že máme najhoršie verejné financie za 30 rokov, na štátnu pomoc poľnohospodárstva a potravinárstva dávame 76 miliónov eur. Myslíme si, že v tejto podpore treba pokračovať," doplnil Takáč s tým, že o zvyšovanie sebestačnosti sa bude vláda snažiť aj v prípade ovocia, zeleniny, bravčového, hovädzieho mäsa, hydiny a v ďalších produktoch.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol