Trnava: V sobotu sa bude v meste konať referendum k parkovaniu
V Trnave sa bude v tomto týždni konať historicky prvé miestne referendum.

08.01.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

 Trnava 8. januára (TASR) - V sobotu (13. 1.) môžu Trnavčania hlasovať o tom, či bude zrušená doterajšia parkovacia politika radnice. Hlasovať sa bude v 25 volebných miestnostiach od 7.00 do 22.00 h. Referendum vyhlásilo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojej decembrovej schôdzi na základe výsledku podpisovej akcie.


Hlasovanie iniciovala občianska skupina Stop parkovaciemu teroru v Trnave, ktorá vyzbierala v petičnej akcii 16.715 platných podpisov. Trnavčania sa môžu vyjadriť k piatim referendovým otázkam zaškrtnutím možností áno alebo nie. Týkajú sa zrušenia aktuálnej parkovacej politiky, regulácie parkovania s podmienkou vybudovania záchytných parkovísk s minimálnym počtom 1380 miest a s podmienkou zriadenia kyvadlovej autobusovej dopravy k nim. Taktiež regulácie parkovania iba v zónach, kde je dostatočný počet parkovacích miest, a zabezpečením rovnakých podmienok rezidentov v každej zóne.

Radnica zoznam referendových otázok vopred hlasujúcim do domácností spolu s oznámením o mieste a čase konania hlasovania nedistribuovala. V meste aktuálne prebieha kampaň za účasť v hlasovaní umiestnenými plagátmi, na sociálnej sieti iniciátori zverejňujú pre Trnavčanov seriál s ich dôvodmi, prečo ísť hlasovať.

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako polovica z 53.310 oprávnených voličov a zároveň ak viac ako polovica zo zúčastnených bude hlasovať za požiadavky iniciatívy. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol