Archeológovia skúmajú podhradie vo Fiľakove
Odborníci predpokladajú, že narazia aj na pravekú vrstvu.

06.08.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Nálezy z rôznych historických období prináša archeologický výskum, ktorý v týchto dňoch prebieha v podhradí hradu Fiľakovo v okrese Lučenec. TASR o tom informovala riaditeľka tamojšieho Hradného múzea (HM) Viktória Tittonová, podľa ktorej pod hradom otvorili celkovo štyri sondy.

„Dve sú pri malej bašte. Cieľom je predovšetkým zistiť spôsob napojenia mestských hradieb na túto poslednú zachovalú baštu mestského opevnenia zo 17. storočia. Na jednej strane sa nám už hradby aj podarilo odkryť," priblížila riaditeľka s tým, že ďalšie dve sondy sú na mieste budúcich verejných toaliet.

V týchto častiach môžu archeológovia kopať až do hĺbky troch metrov, keďže toalety budú pod úrovňou zeme. „Predpokladáme, že tu narazíme i na pravekú vrstvu. Nachádzame tu mimo iného aj raritné veci, napríklad strieborný toliar, aký sme vo Fiľakove doposiaľ nenašli. Ďalej je to ornamentálne zdobená kostená platnička, akými zdobili rukoväte pušiek. Našli sme kvantá keramiky, mince, fragment kosteného hrebeňa, časti zbraní, fragmenty kachlíc a ďalšie," vymenovala Tittonová.

Archeologický výskum fiľakovského podhradia nariadil Krajský pamiatkový úrad. Predchádza rozsiahlemu cezhraničnému projektu revitalizácie tohto priestranstva. Všetky nájdené artefakty sa po výskume a ošetrení stanú súčasťou stálej expozície HM.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol