Poslanci NSK i PSK schválili rozpočet na rok 2024

12.12.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR

NSK bude hospodáriť so sumou 273 miliónov eur.

Nitra 11. decembra (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude v roku 2024 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, kde príjmy i výdavky dosiahnu sumu 273.068.918,97 eura. Budúcoročný rozpočet v pondelok schválili poslanci Zastupiteľstva NSK.

Podľa slov riaditeľa Úrad NSK Petra Privalinca bol rozpočet kraja na rok 2024 zostavovaný na základe daňovej prognózy ministerstva financií z júna 2023. "Je to hlavný východiskový bod pri zostavovaní rozpočtu. Táto prognóza je nepriaznivá, pretože sa odvíja od daňových príjmov, ktoré tvoria 60 percent príjmov rozpočtu. A tu je prognózovaný pokles," skonštatoval Privalinec.

Ako pripomenul, napĺňanie krajského rozpočtu komplikujú viaceré faktory. "Je to vládou schválený daňovú bonus, ktorý je kompenzovaný daňou z príjmov právnických osôb, ale nie v plnej výške. Takže už tu máme prvé rozpočtové výdavky. Taktiež prudký nárast obligatórnych výdavkov a to je valorizácia miezd. Ďalším ohrozením je síce klesajúca, ale stále prítomná inflácia," skonštatoval Privalinec. Kraj aj z týchto dôvodov musel pristúpiť k niektorým korekciám vo výdavkovej časti rozpočtu. "Bolo to nutné, keďže sme mali požiadavky o 20 miliónov eur nad rámec rozpočtu," doplnil.

Budúcoročný rozpočet NSK v hodnote viac ako 273 miliónov eur je tak v konečnom dôsledku o vyše 27,5 milióna nižší ako v roku 2023, keď kraj pripravil rozpočet v hodnote 300.659.439,19 eura. Podľa predsedu NSK Branislava Becíka bolo plánovanie budúcoročného hospodárenia kraja v súčasných podmienkach mimoriadne náročné.

"Všetky samosprávy aj mestá a obce museli doslova čarovať, aby mali vyrovnané rozpočty. K celému procesu sme pristupovali veľmi zodpovedne a rok 2024 nás nemôže ničím zaskočiť, ale iba milo prekvapiť. Pretože sme vychádzali z predikcií, ktoré boli veľmi zlé, no napriek tomu si myslím, že sa nám parametre rozpočtu podarilo veľmi dobre nastaviť," povedal Becík.

PSK má schválený rozpočet na úrovni 275 miliónov eur.

Prešov 11. decembra (TASR) - S rozpočtom viac ako 275 miliónov eur bude v roku 2024 hospodáriť Prešovský samosprávny kraj (PSK). Oproti tohtoročnému je to viac o 14 miliónov eur. V pondelok o tom na svojom zasadnutí rozhodli krajskí poslanci.

Rozpočet príjmov a výdavkov PSK, bez finančných operácií, je na rok 2024 prebytkový vo výške 4,9 milióna eur. Po započítaní finančných operácií bol rozpočet PSK na rok 2024 prijatý ako vyrovnaný. Celkové príjmy sú v objeme 275,1 milióna eur a rozpočtované výdavky sú vo výške 270,2 milióna eur.

Podľa vedúceho odboru financií Úradu PSK Petra Makaru bolo ťažké zostaviť najmä bežný rozpočet. "Medziročne nám išli hore mzdy, prevádzkové výdavky spojené s energiami, ale aj s bežnou údržbou, čiže bolo veľmi ťažké zostaviť bežný rozpočet," povedal a doplnil, že nechceli momentálne robiť žiadne zásadné opatrenia, ktoré by znamenali prepúšťanie ľudí alebo zatváranie nejakých organizácií.

"Takže naša snaha smerovala k tomu zachovať všetky organizácie, pracovné miesta a kompetencie aj s príjmami, ktoré nám prognózuje ministerstvo financií," vysvetlil Makara.

Čo sa týka príjmov, PSK ich v budúcom roku očakáva vo výške 275,1 milióna eur. V príjmovej časti rozpočtu je premietnutý predpokladaný vývoj plnenia daňových príjmov v súlade s júnovou prognózou daňových príjmov v objeme 172,5 milióna eur. Nedaňové príjmy sú rozpočtované v objeme necelých 14 miliónov eur, z toho kapitálové príjmy predstavujú objem 100.000 eur. Granty a transfery sú vo výške viac ako 88,5 milióna eur. Ide o plánovanú dotáciu z rozpočtu kapitoly rezortu školstva na zabezpečenie financovania
kompetencií preneseného výkonu štátnej správy v oblasti vzdelávania.

V objeme 270,2 milióna eur je naplánovaná výdavková časť rozpočtu. Bežné výdavky sú vo výške 251,4 milióna eur a kapitálové výdavky vo výške 18,8 milióna eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok ide o nárast rozpočtu bežných výdavkov o 5,65 milióna eur a kapitálových výdavkov o 8,8 milióna eur. Celkovo návrh rozpočtu na rok 2024 predpokladá nárast výdavkov spolu o viac ako 14,4 milióna eur.

Rozpočet výdavkových finančných operácií je 4,9 milióna eur. Ide o splátky istín z návratných zdrojov financovania. Z toho 3,1 milióna eur je splátka istiny Európskej investičnej banky a 1,2 milióna eur predstavuje plánovaná splátka návratnej finančnej výpomoci z ministerstva financií. Výdavkové finančné operácie sú kryté prebytkom bežného rozpočtu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača