V auguste 1968 ľudia z Ďurkova otáčali značky, tanky smerovali do lesa
Seriál TASR o zaujímavostiach v slovenských obciach a mestách.

05.08.2018 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Jedným zo spôsobov, akým ľudia v Československu v auguste 1968 dávali najavo svoj odpor voči invázii vojsk Varšavskej zmluvy, bolo otáčanie dopravných značiek ukazujúcich smer na križovatkách. V obci Ďurkov v okrese Košice-okolie sa takto jedna sovietska kolóna s tankami dostala namiesto ku Košiciam k miestnemu lesu, kde sa cesta zrazu končila. 

Na udalosť si spomína Ďurkovčan Ondrej Valik, v tom čase 13-ročný chlapec. „Viem, že starší chlapci, možno 18- 19-roční, otočili dopravné značky a nasmerovali prechádzajúci konvoj do úzkej uličky. Celá ulica od námestia až hore k lesu, možno aj kilometer, bola zaplnená množstvom tankov a ťažkých vozidiel. Pre armádu to bolo veľmi zložité, pretože otočiť a vycúvať v úzkom priestore bol problém a vojaci, najmä velitelia, boli z toho značne nervózni,“ povedal pre TASR.

 

              

FOTO: Ulička v Ďurkove, po ktorej šli sovietske tanky s ďalšou ťažkou technikou.  V Ďurkove 5. augusta 2018. EASYFOTO TASR - Marián Holubčík.
 

Príslušníci sovietskej armády sa pri prejazde obcou zjavne neriadili mapou a spoľahli sa na značku, ktorá ich poslala na opačnú stranu. Keď pri lese spoznali, že sa nechali oklamať, vypukol v ich radoch chaos a hnev. Mnohí obyvatelia, sledujúci prejazd vojska, sa preto radšej z ulíc vytratili. „Vojakov to celé zdržalo azda pol dňa, kým sa pootáčali a mohli pokračovať na Košice,“ dodal Valik.

Vojenská invázia a potlačenie obrodného procesu v Československu, známom ako Pražská jar, vyvolalo búrlivé protesty občanov, a to aj v Ďurkove, ležiacom 15 kilometrov východne od Košíc. Svoj postoj vyjadrovali okrem iného nápismi na budovách, pričom sovietskych vojakov posielali domov a vyjadrovali podporu vedeniu štátu na čele s Alexandrom Dubčekom a Ludvíkom Svobodom. 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice