CHKO Ponitrie odchytila v meste a okolí vyše 30 nutrií riečnych

04.12.2023 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Na snímke nutrie riečne pri rieke v okolí Chrenovského mosta v Nitre 19. októbra 2023. FOTO TASR – Henrich Mišovič.

Nitra 4. decembra (TASR) - Viac ako 30 nutrií riečnych odchytili v Nitre a jej okolí pracovníci Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie v spolupráci s partnerskými organizáciami. Cieľom akcie bolo overiť metodiku odchytu tohto invázneho druhu živočícha do živolovných pascí, eliminácia početnej populácie nutrie v intraviláne mesta Nitra a monitoring ich zdravotného stavu, informovala Štátna ochrana prírody. Zároveň upozornila, že veľmi dôležité bude zamerať sa na osvetu, vzhľadom na nevhodnosť prikrmovania nielen nutrie, ale aj ďalších voľne žijúcich živočíchov.

Správa CHKO Ponitrie pri odchyte úzko spolupracovala s mestom Nitra, Slovenským vodohospodárskym podnikom, š.p., Správou povodia dolnej Nitry a Obvodnou poľovníckou komorou v Nitre. Pri monitoringu a odchyte nutrií asistovali dobrovoľníci z radov študentov Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Fakulty prírodných vied a Ústavu vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity. S mestom Nitra je zároveň plánovaná aj osvetová kampaň.

Nutria sa úspešne adaptovala na život v prostredí močiarov, vodných nádrží, rybníkov a riek, predovšetkým v centrálnej časti Žitného ostrova. Najväčšie škody spôsobuje najmä na Podunajsku a Záhorí. Pre človeka predstavuje zvýšené riziko prenosu črevných parazitov či bakteriálneho ochorenia.

V zmysle našej národnej legislatívy má každý vlastník, správca alebo užívateľ pozemku povinnosť tieto invázne druhy odstraňovať. Ak ide o nepôvodné invázne druhy zveri, tieto povinnosti zabezpečuje užívateľ poľovného revíru.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur