Veriaci sa stretávajú na hore Zvir
Pútnické miesto v Litmanovej navštívi ročne 100.000 ľudí.

05.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: D.Semanová

Tisíce veriacich sa počas soboty a nedele (5.8) stretávajú na hlavnej púti na hore Zvir nad obcou Litmanová v okrese Stará Ľubovňa. Účelom každoročnej púte je spomaliť a dopriať svojej duši pokoj na mieste zjavenia Panny Márie. TASR o tom informoval PR manažér podujatia Adam Bačkor.

Hlavná púť sa začala v sobotu dopoludnia. Počas dňa čaká pútnikov aj posvätenie vody, veľká večiereň s požehnaním lítijných darov a od 22.30 h je na programe krížová cesta. O polnoci začína svätá liturgia a eucharistická adorácia – celonočné bdenie. Program vyvrcholí v nedeľu (5.8.) o 10.30 h, kedy sa začne archijerejská svätá liturgia s myrovaním, kazateľom bude kardinál Jozef Tomko. Ako povedal duchovný správca hory Zvir Marcel Pisio, pútnici prichádzajú na horu zväčša opakovane. „Mnohí z nich však ani po druhej návšteve nevedia definovať, čo ich na horu vysokú 820 metrov láka. Podľa mňa je to určite sila miesta poznačeného prítomnosťou modlitby a Božej milosti. A určite aj nádherná okolitá príroda,“ uviedol.

„Región severného Spiša a Pienin je atraktívny nielen z hľadiska turistických, športových, kultúrnych a spoločenských možností. Mariánska púť nad Litmanovou pravidelne vysiela do sveta signál, že sme aj regiónom duchovného pokoja a viery,“ povedala Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny.

Panna Mária sa na hore Zvir zjavila v piaty augustový deň roku 1990 dvom malým dievčatám. Pravosť zjavení je však stále predmetom skúmania zo strany cirkvi, posledné zjavenie sa udialo 6. augusta 1995. Napriek tomu sa hora Zvir stala vyhľadávaným a obľúbeným pútnickým miestom mnohých veriacich. Dňa 7. septembra 2008 bolo miesto povýšené a vyhlásené vladykom Jánom Babjakom, prešovským arcibiskupom a metropolitom, za Gréckokatolícke mariánske pútnické miesto Prešovskej archieparchie.

Počas hlavnej púte je na hore prítomných približne 10.000 ľudí. Počas roka ju však navštívi priemerne 100.000 veriacich.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol