Lesnícky skanzen zažil jedno z najväčších pozorovaní hviezd 
Do Čierneho Balogu prišli ľudia z celého Slovenska

04.08.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Jedno z najväčších pozorovaní hviezd na Horehroní sa odohralo vo štvrtok (2.8.) v nočných hodinách v Čiernom Balogu. Lesnícky skanzen výnimočne otvoril svoje brány a návštevníci okrem jazdy Čiernohronskou lesnou železničkou k jednej z najstarších horární na Slovensku, zažili pozorovanie hviezd profesionálnymi astronomickými ďalekohľadmi.

„Pôvodná maximálna kapacita Astrovlaku bola 20 osôb, avšak vďaka veľkému záujmu po prvom júlovom termíne sa nám podarilo kapacitu vláčika i ďalekohľadov a hvezdárov rozšíriť. Na veľké prekvapenie sa na druhý termín prihlásilo viac ako 60 návštevníkov, čím sme sa stali súčasťou najväčšieho spoločného pozorovania nočnej oblohy," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE Petra Ridzoňová Hlásniková s tým, že ďalší a posledný termín Astrovlaku bude 16. augusta v hlavnej úlohe s padajúcimi perzeidmi. Tie patria medzi najobľúbenejšie roje pre svoju výdatnosť.

"Návštevníci si na Horehronie prišli vychutnať magickú silu nočnej oblohy z celého Slovenska. Niektorí pricestovali na otočku z Martina, iní najmä zo západného Slovenska sa dokonca ubytovali a strávili predĺžený víkend na Horehroní, čím sme naplnili nielen cieľ tohto produktu, ale i našej organizácie, zvýšiť či predĺžiť počet prenocovaní turistov v regióne," konštatovala Ridzoňová Hlásniková.

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a odborný výklad sa konal pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici, organizačnej súčasti Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice