Košice: MsZ opäť odmietlo zvyšovanie poplatku za komunálny odpad

24.11.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke budova Magistrátu mesta Košice. Archív TASR.

Košice 24. novembra (TASR) - Košickí mestskí poslanci opäť odmietli zvyšovanie poplatku za komunálny odpad. Návrh z dielne primátora Jaroslava Polačeka na piatkovom mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) neschválili.

Z 36 prítomných poslancov boli proti zvyšovaniu 22, za hlasovalo 11 a zdržali sa traja. O zvýšení poplatku od roku 2024 rokovali v tomto roku už viackrát. Vedenie mesta chcelo aj tentoraz zvýšiť paušálny poplatok zo súčasnej sumy 45 eur na osobu ročne na 66,43 eura. Čo sa týka množstvového zberu, z aktuálnych 194,48 eura ročne plánovalo zvýšiť sumu na 265,40 eura.

Mesto argumentovalo plánované zvyšovanie poplatku tým, že už niekoľko rokov nemá vyrovnané hospodárenie v oblasti nakladania s komunálnym odpadom, pričom ide o zákonnú povinnosť. Výdavky v tomto roku odhaduje na 18,1 milióna eur. Rozdiel medzi príjmami a výdavkami bez úpravy sadzieb bude podľa neho predstavovať stratu okolo 5,2 milióna eur.

"V prípade, ak nedôjde k zvýšeniu sadzieb miestneho poplatku podľa návrhu, mesto Košice by muselo pristúpiť k zníženiu služieb nakladania s odpadmi, ktoré budú čiastočne alebo úplne pozastavené pri nezmenenom množstve odpadu," uviedlo mesto v materiáloch, o ktorých poslanci rokovali. Magistrát viackrát upozornil, že mesto je v zložitej finančnej situácii a v rozpočte na budúci rok mu chýba 42 miliónov eur.

MsZ dvakrát hlasovalo aj o návrhoch, aby bolo hlasovanie tajné. Predkladatelia to zdôvodňovali možnou "šikanou" na sociálnych sieťach tých poslancov, ktorí by boli za zvýšenie sadzby. Väčšina sa s týmito poslaneckými návrhmi nestotožnila.

Poplatok za komunálny odpad sa menil aj od začiatku tohto roka. Vlani bol paušálny poplatok za odpad 36,86 eura a cena za množstevný zber pre rodinné domy bola vo výške 160,16 eura.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol