Nádvorie Migazziovského kaštieľa zaplní vôňa periek a šúľancov 
V Zlatých Moravciach pripravujú dožinkové slávnosti.

03.08.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť nádvorím Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach. Vo štvrtok 16. augusta sa uskutoční piaty ročník dožinkových slávností, ktoré pripravili pracovníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu Zlaté Moravce. 

Dožinkami si pripomenieme ukončenie žatevných prác. Dožinkový veniec podľa tradícií v sprievode dožinkových piesní symbolicky odovzdáme gazdovi,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého pobočkou je zlatomoravecké mestské múzeum. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie občianskeho združenia Babička zo Zlatých Moraviec a spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia podľa slov hovorkyne symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo, slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina.

V posledných desaťročiach prišlo vraj k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice