Cestu v Demänovskej Doline vynovili
Podľa ŽSK je pripravená na svetový pohár.

23.11.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Demänovská Dolina 23. novembra (TASR) - Cestu v Demänovskej Doline vynovili. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) avizuje, že je pripravená na blížiaci sa Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2024. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa kraja Eva Lacová.

Stavebné úpravy urobili počas aktuálneho kalendárneho roka na vybraných úsekoch. Pod cestou vybudovali 70-metrový železobetónový oporný múr. Ten nahradil pôvodný kamenný z 50. rokov minulého storočia. "Je jedinečný svojím dekorom s oválnym žulovým kameňom, ktorý je citlivo prispôsobený okolitej prírode. Zrekonštruovali sme aj priľahlý úsek cesty v dĺžke sto metrov," priblížila Lacová. Stavebné práce trvali štyri mesiace a stáli takmer 400.000 eur.

V intraviláne obce sanovali pravostranný svah cesty, vymenili aj konštrukčné vrstvy vozovky. Rekonštrukciou zabezpečili odvodnenie ľavostrannej priekopy. Stavba trvala päť mesiacov, stála 420.000 eur.

Finančne najvýraznejšou investíciou bolo podľa Lacovej zosilnenie povrchu cesty a výmena bezpečnostných zariadení. Obnovili dva úseky cesty v dĺžke 2,7 kilometra a vymenili bezpečnostné zvodidlá. Hovorkyňa dodala, že celkové náklady rekonštrukcie týchto dvoch úsekov cesty boli vo výške 818.000 eur a zhotoviteľ realizoval stavbu sedem mesiacov.

"Stavebné práce sa podarilo ukončiť ešte pred začatím zimnej sezóny. Verím, že pre vodičov bude jazda týmto úsekom plynulejšia a hlavne bezpečnejšia, a to nielen počas nadchádzajúcej zimnej sezóny, ale celoročne. V Jasnej sa v januári uskutoční svetový pohár v zjazdovom lyžovaní a cesta bude naozaj vyťažená," zhodnotila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Rekonštrukciu a modernizáciu vybraných úsekov financovali z Integrovaného regionálneho operačného programu s päťpercentnou spoluúčasťou ŽSK.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol