Zimný festival zvykov a obyčají na Gemeri vyvrcholí folklórnym galaprogramom

23.11.2023 | Košický kraj | Autor: L.Mužla

Ilustračné foto. Archív TASR.

Rožňava 23. novembra (TASR) - Zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri, ktorý odštartoval v stredu (22. 11.) v Rožňave, vyvrcholí v sobotu (25. 11.) galaprogramom folklórnych kolektívov. Dramaturgia festivalu sa zameriava na prezentáciu tradícií Gemera s dôrazom na spôsob života ľudí v tradičnom prostredí. TASR o tom informoval Róbert Šimko, marketingový manažér Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré podujatie organizuje.

Súčasťou festivalu je počas štyroch dní široká ponuka aktivít v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. Pripravené sú workshopy, tvorivé dielne i ukážky remesiel zamerané na hrnčiarstvo či výrobu gubajčiarskych klobúkov, ktoré používali vlachovskí pastieri pri koledovaní. Vyrábať sa budú aj pastierske hudobné nástroje, pastierske palice a pripravené sú aj ukážky odlievania zvonov.

V rámci zimného festivalu zvykov a obyčají na Gemeri bola sprístupnená aj obľúbená výstava veľkoformátových fotografií s názvom Gráty a ancúgy, ktorá zachytáva tradičné kroje nosené pri všedných aj sviatočných príležitostiach. Tento rok bude obohatená o nové umelecké fotografie zimného odevu z Rejdovej, Vlachova, Gočova, Rožňavského Bystrého a Gemerskej Polomy.

Štyri dni trvajúci festival vyvrcholí v sobotu o 18.00 h galaprogramom v divadelnej sále Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave v podaní kolektívov z horného Gemera. Divákom predstavia príbeh cesty mlčiaceho zvonca - spiežovca z Maďarska až na Gemer.

"Pri koncipovaní programu sme chceli dať priestor aj vplyvu valašskej kultúry na život našich predkov. Spiežovec nebol len funkčnou pomôckou baču a pastierov pri ovládaní stáda, ale aj umeleckým dielom. Ľudia, ktorí s ním pracovali, museli mať dobrý hudobný sluch, nehovoriac o tom, že spiežovec, ktorý nemal srdce, nemohol zvoniť," priblížil režisér programu galavečer Ján Lipták.

GOS v rámci galaprogramu do života slávnostne uvedie aj obrazovú publikáciu s názvom Gráty a ancúgy, ľudové odevy horného Gemera, ktorá je výsledkom niekoľko rokov trvajúceho projektu. "Zdokumentované boli tradičné odevy z obcí Gemerská Poloma, Gočovo, Honce, Nižná Slaná, Pača, Rejdová, Rožňavské Bystré, Vlachovo a Vyšná Slaná. V spolupráci s miestnymi folkloristami, pôvodnými obyvateľmi či zberateľmi bolo zaznamenané veľké množstvo unikátnych kompletov, ale aj vzácnych detailov jednotlivých súčastí odevu," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri má v Rožňave už viac ako štvrťstoročnú tradíciu. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol