Nedožery-Brezany: Neskoré jesenné večery na dedine pripomenú driapačky

20.11.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Lustračné foto. Archív TASR.

Nedožery-Brezany 20. novembra (TASR) - Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 25. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza. Dedinské driapačky ponúknu kultúrny program aj občerstvenie. TASR o tom v pondelok informovala predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS) v Nedožeroch-Brezanoch Bibiána Krpelanová.

"Návštevníci sa budú môcť nechať zlákať svetlonosmi do tajomnej atmosféry bosoráckych nocí na dedine. Vyskúšajú si zimné domáce práce ako driapanie peria, lúskanie orechov, pradenie vlny či viazanie masteničiek a spoznajú výročné zvykoslovie pred Vianocami," opísala Krpelanová.

Na zahnanie hladu sa podľa nej bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch. "Nebude chýbať ani tombola o atraktívne ceny. Večerom bude sprevádzať cimbalovka Braňa Jakubisa," doplnila.

Dedinské driapačky pripravil MO MS v Nedožeroch-Brezanoch a obec Nedožery-Brezany, podujatie sa koná s finančnou podporou Matice slovenskej a občianskeho združenia K-2000.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača