Na slávnosti do Chtelnice príde aj cisárovná
Mária Terézia navštívila kaštieľ pred vyše 240 rokmi.

02.08.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Chvíle, keď kaštieľ v Chtelnici pri Trnave vítal v roku 1775 panovníčku Máriu Teréziu, pripomenú 4. augusta Tereziánske slávnosti. Areálom kaštieľa prejde slávnostný korunovačný sprievod a pre návštevníkov sú pripravené aj ďalšie podujatia. 

Najdôležitejším bude korunovácia Márie Terézie. Podľa Jany Blažkovej z obecného úradu Tereziánske slávnosti začnú o 13.30 hodine hudobným vystúpením a bábkovým divadlom súboru Animare Silva. V programe je aj koncert Bystrík bandy, Druhej edície a na záver tanečná zábava s Váh River Bandom. Pre deti bude zaujímavou možnosťou zúčastniť sa na dobýjaní hradu, odfotiť sa v rytierskej zbroji, strieľať z luku či povoziť sa na historickom kolotoči. Podujatie pripravila obec v spolupráci s občianskym združením Zámok Hlohovec, ktoré sa v poslednom období podieľa na obnove chtelnického kaštieľa. 

V čase návštevy Márie Terézie pred vyše 240 rokmi bol kaštieľ majetkom rodu Erdödy. K nemu patrili záhrady s alejami, sady pomarančovníka, bažantnica a zverinec. Tie dal vybudovať Ján Erdödy, bývalý prezident uhorskej kráľovskej komory, práve kvôli návšteve cisárovnej so sprievodom. Na jej počesť usporiadal poľovačky, ples, ohňostroj i ďalšie slávnosti.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava