V Žiari nad Hronom zaviedli duálny zber použitého textilu

10.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Žiar nad Hronom 10. novembra (TASR) - Žiarska samospráva sa rozhodla zaviesť duálny zber použitého textilu. V rámci neho tak môžu obyvatelia staré šatstvo odovzdať do zberných nádob rozmiestnených v meste alebo počas priameho zberu.

Ako informuje mesto na sociálnej sieti, priamy zber starého textilu a šatstva sa prvýkrát uskutočnil vo štvrtok (9. 11.). Podľa Ivany Martincovej z Oddelenia odpadového hospodárstva Mestského úradu v Žiari nad Hronom sa počas neho vyzbieralo približne 35 menších a väčších vriec šatstva a textilu.

"Na prvýkrát sme spokojní. Ak sa tento zber osvedčí aj na ďalší raz, budeme ho zabezpečovať v pravidelných intervaloch raz za mesiac, prípadne raz za dva mesiace," skonštatovala Martincová. Samospráva zároveň avizuje, že ďalší takýto zber sa uskutoční 30. novembra od 8.00 do 12.00 h v Dome kultúry v Žiari nad Hronom.

K zavedeniu duálneho zberu použitého textilu pristúpilo mesto pre sťažnosti súvisiace so zbernými nádobami a ich neustálym poškodzovaním a neporiadkom v ich okolí. Z toho dôvodu prišlo s alternatívou priamych zberov, ktoré chcú organizovať pravidelne. V rámci zberu tak budú môcť obyvatelia odovzdať zachovalé, nepoškodené a čisté šatstvo a textil, ktoré sú vhodné na ďalšie použitie.

Samospráva ďalej informuje, že naďalej budú môcť obyvatelia odovzdať textil aj do zberných nádob. Ich počet však chcú čiastočne zredukovať a odstrániť ich najmä z problémových miest, kde v ich okolí vzniká neporiadok.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol