Deti môžu v Rákociho paláci objaviť jeho zákutia 
Akcia sa uskutoční v rámci prešovského projektu Malí dobrodruhovia.

02.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

V minulosti bol vraj Šarišský hrad s Rákociho palácom prepojený tajnou širokou chodbou. O tom, či je táto povesť pravdivá, sa môžu deti presvedčiť v Krajskom múzeu v Prešove už tento štvrtok (2.8.) v rámci podujatia Malý dobrodruh. Ako informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, treba si priniesť baterky, vhodnú obuv a odhodlanie spoznávať tajné zákutia múzea.

V Rákociho paláci môžu deti podľa jeho slov objaviť miesta, kam verejnosť zatiaľ nemá prístup. Počas podujatia nahliadnu do pivnice, kam ešte žiadny návštevník múzea nevkročil. Uvidia dokonca aj tajné schodiská. "Tajné schodiská naozaj existujú. Doteraz vieme o dvoch, ktoré pôvodne slúžili predovšetkým pre služobníctvo, ale aj ako možný únikový východ v prípade nebezpečenstva," povedal zástupca riaditeľky Krajského múzea v Prešove a historik Jozef Kušnír.

Podujatie Malý dobrodruh je súčasťou cyklu akcií Netradičné prázdniny v múzeu, v rámci ktorých deti spoznávajú tajomstvá múzea. "Naším zámerom je prostredníctvom zábavno-vzdelávacích podujatí upútať najmä mladých ľudí a deti a vzbudiť v nich záujem o históriu, umenie, tradície a kultúrne bohatstvo, ktoré v regióne máme," doplnil Kušnír.

Na v poradí už štvrtý tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude o 10.00 h a druhý o 13.00 h. "Veríme, že pri spoznávaní histórie cestou vlastného zážitku sa deti dobre zabavia a odnesú si nezabudnuteľný letný zážitok," dodáva Kušnír. Obidva vstupy budú pod vedením odborných pracovníkov a lektorov. Počet miest je limitovaný.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. januára 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100.000 kusov predmetov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice