Na svete je nová publikácia o Pustom hrade a hrádku Peťuša 
Nové informácie o výskumoch pamiatok  v okolí Zvolena.

01.08.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Najnovšie poznatky z výskumov na Pustom hrade nad Zvolenom a neďalekom hrádku Peťuša, podáva nová kniha o historických lokalitách, ktorú v týchto dňoch predstavili verejnosti. Autormi publikácie, ktorá vznikla s podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko a Mesta Zvolen, sú Ján Beljak, Noémi Beljak Pažinová a Michal Šimkovic.

Na knihe pracoval kolektív autorov takmer pol roka. V publikácii zhrnuli výsledky z výskumu, ktorý na Pustom hrade vedie od roku 2009 archeológ Ján Beljak a na hrade Peťuša archeologička Noémi Beljak Pažinová. Michal Šimkovic sa hlbšie pozrel na architektúru historických stavieb.

„Publikácia sa komplexnejšie venuje histórii oboch hradov a analyzuje materiálnu kultúru, ktorá veľa napovie o živote na hrade,“ hovorí Noémi Beljak Pažinová, ktorá knihu zostavovala. Publikácia obsahuje aj množstvo obrazových materiálov ako fotografie oboch hradov, nálezov, mapy, letecké snímky a mnohé iné.

„Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko podporuje rozvoj cestovného ruchu v regióne. Práve Pustý hrad je jednou z hlavných dominánt, ktoré svojou históriou a atmosférou lákajú stále viac návštevníkov do regiónu. Preto sa tešíme, že vznikla takáto zaujímavá publikácia o Pustom hrade a zároveň sa obnovil aj infobod, ktorý tam doposiaľ turistom chýbal," zhrnul Jiří Pěč z OOCR Stredné Slovensko.

Kniha by podľa autorov mala byť poučná a zrozumiteľná aj pre bežných návštevníkov lokality, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o histórii a súčasnosti tohto hojne navštevovaného miesta.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice