B. Bystrica: Pre mesto je starostlivosť o vojnové hroby a pietne miesta dôležitá

06.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Banská Bystrica 6. novembra (TASR) - V meste pod Urpínom sa nachádza 780 vojnových hrobov a pietnych symbolov, medzi nimi aj Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke, časti Banskej Bystrice, ktorý patrí ku kľúčovým miestam histórie druhej svetovej vojny. Aj on dokazuje, že pre samosprávu je starostlivosť o vojnové hroby a pietne miesta dôležitá. Konštatoval to na sociálnej sieti primátor Ján Nosko, ktorý sa v pondelok v Kremničke zúčastnil na spomienkovom stretnutí.

"V roku 2019 bola táto národná kultúrna pamiatka spolu s ohradou očistená, o rok neskôr sa podarilo z mimorozpočtových zdrojov obnoviť prístupovú komunikáciu. V ďalšom období sme sa postarali o inštaláciu nového informačného systému, ktorý návštevníkom ozrejmuje historické udalosti. Minulý rok bol docentom Pavlom Šteinerom vypracovaný historický a dokumentačný výskum lokalít pri pamätníku," zhrnul Nosko.

V tomto roku sa podľa neho podarilo zrevitalizovať protitankovú priekopu a v súčasnosti sa realizuje archeologický výskum miest popráv v lokalitách Vyšný potok, Pod cintorínom a Pod stráňami.

Práve tragické udalosti druhej svetovej vojny, ktoré sa odohrali v Kremničke, budú 12. novembra témou pravidelných Potuliek mestom, ktoré samospráva organizuje pri príležitosti Dňa vojnových veteránov. Priamo v lokalite pamätníka sa v minulosti vykonali hromadné popravy osôb prenasledovaných nemeckým nacistickým i slovenským ľudáckym režimom. Viac o tom porozpráva sprievodkyňa Daniela Baranová.

Aj v súčasnosti sme svedkami vojnových hrôz a zdá sa, že ľudstvo je nepoučiteľné. Preto si dnes ešte viac ako inokedy musíme pripomínať dôležitosť ľudského života a úctu k sebe navzájom i k odkazu minulosti," zdôraznil Nosko.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol