Kremnická aamospráva plánuje zvyšovanie daní aj poplatkov za komunálne odpady

06.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Kremnica 6. novembra (TASR) - Kremnická samospráva plánuje úpravu sadzieb miestnych daní a poplatkov za komunálne odpady. Návrhom na ich zvýšenie sa budú kremnickí poslanci zaoberať na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré je naplánované na koniec novembra.

Primátor Martin Novodomec pre TASR uviedol, že dôvodov, prečo musia k tomuto kroku pristúpiť, je viac. Môže za to inflácia, rast cien energií, tovarov a služieb či zvyšovanie miezd. S akým návrhom zvyšovania daní samospráva príde, zatiaľ primátor konkretizovať nechcel, keďže je táto téma ešte predmetom diskusií jednotlivých komisií MsZ.

"Jedna vec je, že sme museli sanovať zvýšené výdavky obce a, samozrejme, sú aj výdavky, ktoré súvisia napríklad s odpadom," poznamenal Novodomec s tým, že ide o výdavky vynakladané na zber a skládkovanie odpadu.

Poplatky za odvoz komunálneho odpadu sú aktuálne podľa jeho slov jedny z najnižších v regióne. "My sme zvyšovali poplatok za odpad pred tromi rokmi, aj v tom čase už neilustroval tie náklady, ktoré boli. Dnes už len dobiehame zameškaný vlak," podotkol Novodomec. Rozdiel v príjmoch a výdavkoch za odvoz odpadu, ktorý mesto uhrádza, je aktuálne výrazný a podľa samosprávy ide o ekonomicky neudržateľný stav.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol