Nad Kluknavou otvorili rozhľadňu, elektrickú energiu si vyrába z vetra a slnka

03.11.2023 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Na snímke výhľad z novej vyhliadkovej veže Green point, ktorú otvorili pri obci Kluknava v okrese Gelnica 2. novembra 2023. FOTO TASR – František Iván.

Kluknava 2. novembra (TASR) - Turistom začala slúžiť nová 35-metrová rozhľadňa nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese. Jej architektúra využíva moderné technológie a obnoviteľné zdroje energie, návštevníci si tak pri nej môžu dobiť elektrobicykel alebo mobilný telefón.

Vyhliadku s názvom Green Point v lokalite Kremenec slávnostne otvorili vo štvrtok. Jej výstavbu podporil Košický samosprávny kraj (KSK) z dotačného programu Terra Incognita vo výške 199.000 eur.

Špecifikom novej atrakcie je využitie zelenej energie nielen na prevádzku, ale aj pre potreby návštevníkov. "Autonómna vyhliadka v Kluknave je navrhnutá tak, aby priniesla výhľad z tohto miesta, ale chceli sme tú stavbu doplniť o niečo, čo by človek možno nečakal v takejto odľahlejšej pozícii v lese, a navrhli sme jej formu vlastnej výroby elektrickej energie," uviedol pre TASR architekt Igor Cziel.

Elektrickú energiu vyrába jednak vertikálna veterná všesmerová turbína, ktorej použitie na takejto stavbe je podľa autora projektu vôbec prvé na Slovensku. Doplňuje ju deväť fotovoltických panelov, pričom spolu nabíjajú dve baterkové úložiská. Inteligenčná jednotka, ktorá všetko riadi, je umiestnená na streche stavby mimo dosahu návštevníkov.

Elektrická energia sa delí na niekoľko použití, ide o obrysové osvetlenie veže aj osvetlenie pre návštevníkov po zotmení, možnosť nabitia elektrobicyklov a mobilných zariadení, ako aj využitia zásuvky na 230 voltov.

Vyhliadková plošina sa nachádza na úrovni 26. metra, kam sa turista dostane po 145 schodoch. "Máme 17,5 tony ťažkú oceľovú konštrukciu, okolo 120 ton betónu je v základovej pätke, a tým, že je konštrukcia štíhla, má určitú pružnosť práve v tej hornej časti vo vyhliadkovej plošine," povedal Cziel. Stavba je tak zabezpečená a odolná aj proti silnému vetru.

Starosta Kluknavy Radovan Zimmermann pripomenul, že stavba sa nachádza na rozhraní Spiša a Šariša, ako aj Košického a Prešovského kraja, a dotvára ďalšie dominanty obce, ako sú barokový kaštieľ, drevený krytý most či pútnický kostol sv. Anny. Z obce sa dá vyhliadka dosiahnuť pešo za zhruba 1,5 hodiny. "Z veže je vidieť vrchy, ako Kloptaň, Dvoriská, Sľubica, Krompašský vrch, Slovinskú a Bielu skalu a najvyšší vrch Kráľovu hoľu," priblížil.

Otvorenie vyhliadkovej veže označil predseda KSK Rastislav Trnka za dôležitý míľnik pre kraj. "Tento projekt je príkladom veľkej investície do lokality s obrovským potenciálom s prínosom nových smart a ekoturistických prvkov, ktoré budú mať pozitívny vplyv na turistov, cyklistov a miestnych obyvateľov. Som presvedčený, že Green Point bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí ho navštívia, a stane sa symbolom tohto regiónu," skonštatoval.

Riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková dodala, že Green Point nie je iba vyhliadkovou vežou, ale je to miesto, ktoré bude atraktívnym cieľom pre návštevníkov po celý rok.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol