V skanzene Vychylovka predstavia prácu s ľanom aj výrobu plátna 
Program podujatia v Novej Bystrici obohatia folkloristi z Oščadnice.

31.07.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: M.Jaroš

Prácu s ľanom a výrobu plátna predstaví v nedeľu 5. augusta podujatie Ľanová nedeľa v skanzene Vychylovka – Nová Bystrica. Podľa kultúrnej manažérky Kysuckého múzea v Čadci Dariny Hnidkovej ponúkne Folklórna skupina Dedovanka z Oščadnice tajomstvá o spracovaní ľanu, popretkávané piesňami, hovoreným slovom a tónmi heligónky.

"Folkloristi z Oščadnice si pripravili aj vystúpenie obohatené piesňami o práci s ľanom a výrobe plátna. Program sa začne o 13.00 h pri Kaplnke zo Zborova nad Bystricou loretánskymi litániami a mariánskymi piesňami. Od 13.30 h prezradia členovia folklórnej skupiny Dedovanka tajomstvá o spracovaní ľanu," uviedla Hnidková.

Doplnila, že ľan siaty je jednoročná priadna a olejodarná rastlina. "Poznali ju už Slovania a na území Slovenska patrí k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných. Pretože sa zemepáni usilovali o sebestačnosť vo výrobe plátna, bol ľan i poddanskou dávkou a jeho spracovanie patrilo k urbárskym povinnostiam. Aj keď bolo pestovanie ľanu rozšírené na celom území, tradičná textilná výroba, jeho pestovanie a spracovanie sa sústreďovalo najmä v severných a východných oblastiach Slovenska."


 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol