Zo zelovocu informačné centrum
Do začiatku letnej turistickej sezóny by v Hlohovci chceli otvoriť nové kultúrne a informačné centrum.

01.02.2018 | Trnavský kraj | Autor: Ján Lašák

Mesto pre tento účel vyčlenilo priestor v centre na Námestí sv. Michala v objekte starej radnice. Aktuálne v ňom začínajú s prestavbou, na ktorú je vyčlenených viac ako 54.000 eur.

"Bude to miesto, kde sa budú dať kúpiť vstupenky na kultúrne podujatia, suveníry, knihy a súčasťou by mali byť aj kopírovacie a sprievodcovské služby," povedala pre TASR o zámere mesta hovorkyňa Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Historická hlohovská radnica je zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Priestory v jej prízemí dve desaťročia slúžili ako predajňa ovocia a zeleniny.

„V lete 2015 vtedajšia nájomníčka 'požičala' kľúč ďalšiemu záujemcovi, ktorý si to chcel prísť 'zmerať' s architektom. Ten bez vedomia samosprávy, ktorá je vlastníkom, bez vedomia pamiatkarov, bez akéhokoľvek právneho vzťahu priestory rozbúral," uviedla hovorkyňa. 

Po tejto skúsenosti sa preto rozhodli priestor ďalej neprenajímať, ísť cestou rekonštrukcie a následného vlastného využitia. Vzhľadom na polohu v centre je vznik kultúrneho a informačného centra na tomto mieste z pohľadu mesta ideálne riešenie.

Hlohovec kúpil pre potreby radnice meštiansky dom na námestí z polovice 17. storočia v roku 1882 a prestaval ho pre svoje potreby. Najzreteľnejšou zmenou bolo vybudovanie štítu na fasáde, v strede ktorého sa nachádza erb mesta. Národnou kultúrnou pamiatkou je od roku 2008. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol