Projektové kancelárie v Novohrade pomohli obciam získať takmer štyri milióny eur

26.10.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Fiľakovo 26. októbra (TASR) - Projekt Efektívna verejná správa, ktorú v Novohrade realizovali mesto Fiľakovo a obec Tomášovce, priniesol do regiónu doposiaľ takmer štyri milióny eur. Projekt zameraný na zefektívnenie fungovania verejnej správy, ktorého súčasťou bola aj pomoc pri vypracúvaní investičných zámerov samospráv, sa tento mesiac po dva a pol roku končí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Fiľakovo Klaudia Mikuš Kovácsová.

Projekt Efektívna verejná správa, na ktorú obe samosprávy získali z európskych zdrojov spoločne takmer pol milióna eur, odštartoval v lete 2021. Cieľom bolo zefektívniť fungovanie verejnej správy v Novohrade, na tento účel vznikli vo Fiľakove a Tomášovciach aj dve projektové kancelárie. Najhmatateľnejším prínosom projektu bola pomoc a poradenstvo pri vypracúvaní investičných zámerov jednotlivých obcí, ktorým na prípravu projektov často chýbajú časové či personálne kapacity.

"Činnosť mali na starosti obe kancelárie, ktorým sa za posledných 30 mesiacov podarilo pomôcť pri podaní 78 žiadostí o dotáciu v hodnote 7,3 milióna eur, z ktorých bolo doposiaľ implementovaných 35 projektov v hodnote 3,8 milióna eur. Viacero žiadostí je ešte stále na posudzovaní, preto sa hodnota podporených projektov môže ešte zvýšiť," priblížila Mikuš Kovácsová s tým, že kancelárie všetky služby poskytovali obciam bezplatne.

Projektová kancelária vo Fiľakove pre obce v Novohrade bezplatne vypracovala aj metodické materiály a príručky, ktoré majú samosprávam slúžiť na zjednodušenie ich práce. Celkovo bolo vytvorených desať príručiek z oblastí stavebného či školského zákona, životného prostredia a odpadového hospodárstva, sociálnych vecí či cestovného ruchu a deväť s nimi súvisiacich metodických materiálov.

Kancelárie v rámci projektu novohradským obciam pomáhali aj s vypracovaním nových a aktualizovaných strategických dokumentov. Išlo najmä o programy rozvoja obcí či ich územné plány. "O možnosť vypracovania strategických dokumentov, ktoré obciam pomôžu aj pri čerpaní eurofondov, prejavilo záujem 31 z 57 obcí okresu. Ich vypracovanie mala na starosti najmä tomášovská kancelária," dodala hovorkyňa mesta Fiľakovo.

Projekt Efektívna verejná správa sa v Novohrade v októbri končí, náklady na piatich zamestnancov v oboch kanceláriách predstavujú za 30 mesiacov približne 250.000 eur. Význam projektu si všimol aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý by chcel byť nápomocný pri jeho ďalšom pokračovaní. "Akou konkrétnou formou a či budú služby obciam, ktoré o ne majú stále veľký záujem, poskytované bezplatne aj v budúcnosti, je zatiaľ predmetom ďalších rokovaní," uviedla Mikuš Kovácsová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača