Inaugurovali nového rektora UPJŠ v Košiciach
Funkcie sa ujal prof. Daniel Pella.

24.10.2023 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Na snímke uprostred nový rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Daniel Pella počas inauguračnej slávnosti a vpravo predsedníčka Akademického senátu UPJŠ v Košiciach Jana Kaťuchová 24. októbra 2023 v Košiciach. FOTO TASR - Diana Semanová.

Košice 24. októbra (TASR) - Do funkcie rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach v utorok slávnostne uviedli Daniela Pellu. Za rektora ho v apríli zvolilo volebné zhromaždenie tvorené členmi Akademického senátu UPJŠ a Správnej rady UPJŠ. Prezidentka SR Zuzana Čaputová ho do funkcie vymenovala v júni.

Za najdôležitejšiu úlohu považuje zvýšenie záujmu o štúdium na Slovensku, a to nielen na UPJŠ. "Myslím si, že to nemožno dosiahnuť nejakými slovami, ale jedine tým, že sa budeme snažiť podobať sa univerzitám, ktoré priťahujú našich študentov aktuálne do zahraničia. To znamená inovácia výučby, zlepšenie prostredia pre život našich študentov. Keď sa toto všetko podarí, tak univerzita bude určite plnšia a radostnejšia. Nadstavbou bude dobrá veda a výskum," povedal Pella pre TASR.


 

Zároveň slávnostne vymenoval do funkcie šiestich prorektorov. Monika Halánová je prorektorkou pre akademické kvalifikácie a doktorandské štúdium a je tiež poverená zastupovaním rektora v čase jeho neprítomnosti. Prorektorkou pre pregraduálne a celoživotné vzdelávanie je Ľudmila Elbert, prorektorom pre strategický rozvoj a investície Pavol Jarčuška, prorektorka pre vedu, výskum a agendu projektov je Renáta Oriňaková, pre internacionalizáciu Silvia Ručinská a pre medzinárodné vzťahy Slávka Tomaščíková.

Pella je povolaním kardiológ. V rokoch 2014 až 2022 bol dekanom Lekárskej fakulty (LF) UPJŠ. Okrem iného je prednostom II. kardiologickej kliniky LF UPJŠ a Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH). Vo funkcii rektora vystriedal Pavla Sováka, ktorý bol na čele UPJŠ od roku 2015. Funkčné obdobie nového rektora sa začalo 22. augusta a trvať má do 21. augusta 2027.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol