Liptovská vodárenská spoločnosť má od októbra nižšie ceny za vodné a stočné

23.10.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke zrekonštruovaná čistiareň odpadových vôd v Námestove 29. apríla 2014. FOTO TASR - Oliver Ondráš.

Liptovský Mikuláš 22. októbra (TASR) - Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS) v Liptovskom Mikuláši má od októbra nižšie ceny za vodné a stočné. Priemerná rodina tak za služby LVS ušetrí viac ako 27 eur ročne. TASR o tom informovala Eva Petranová z LVS.

"Rozhodnutie vedenia LVS o spôsobe nákupu energií na tento rok zabezpečilo priaznivý vývoj hospodárenia spoločnosti. Na základe toho Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal rozhodnutie, ktorým sa znížili ceny od 10. októbra," povedal generálny riaditeľ LVS Matej Géci. Zákazníci tak po novom zaplatia za vodné 0,9934 eura za kubický meter bez DPH a za stočné 1,4032 eura za kubický meter bez DPH.

Vyjadrené v cenách bez DPH za kubický meter vodného sa cena znížila o 0,0497 eura. Cena stočného je nižšia o 0,176 eura. Priemerná trojčlenná rodina pri spotrebe 34 kubických metrov pitnej vody za osobu a rok bude mať nižšie výdavky o 6,08 eura s DPH. Za stočné ušetrí pri produkcii odpadovej vody 34 kubických metrov za osobu a rok 21,54 eura s DPH. "Takže výdavky za služby LVS sa takejto modelovej rodine znížia pri súčasných cenách ročne celkom o 27,62 eura s DPH," vysvetlil Géci.

Od začiatku roka začalo platiť nové regulačné obdobie, ktoré prinieslo viaceré zmeny v regulačnej politike. Zároveň mali vodárenské spoločnosti pre nárast cien elektrickej energie, vstupných materiálov, chemikálií potrebných pri čistení odpadovej vody a podobne zvýšené náklady. Z toho dôvodu v tom období ÚRSO vydal rozhodnutie o zvýšení cien vodného a stočného. "Preto sme tentoraz spokojní, že môžeme zákazníkom oznámiť oveľa lepšiu správu ako na začiatku roka," uzavrel Géci.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol