Expozícia dejín v Liptovskom múzeu je po novom digitálna a smart

23.10.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke Sv. Florián z neskorogotického oltára v Liptovskom Mikuláši, v Liptovskom múzeu v Ružomberku 21. marca 2022. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Ružomberok 22. októbra (TASR) – Expozíciu stredovekých a novovekých dejín v Liptovskom múzeu v Ružomberku zmodernizovali a doplnili o digitálne a smart prvky. Vedenie si od toho sľubuje zvýšenie záujmu. Ako priblížil marketingový manažér múzea Viktor Mydlo, ide o prvky a technológie, ktoré sú v slovenských múzeách ojedinelé.

Súčasťou modernizácie je digitalizovaný a animovaný portrét liptovského kniežaťa Jána Korvína, ktorý sprevádza návštevníka počas jeho cesty stredovekom. "Ján Korvín bol nemanželským synom kráľa Mateja I. Korvína. Ján, jediný potomok kráľa, sa už vo svojich šiestich rokoch stal liptovským kniežaťom, ktorý počas života vlastnil hrady Likava, Orava, Sklabiňa či Bojnice. Plány kráľa Mateja Korvína o tom, že uhorskú korunu zdedí syn Matej, sa však nikdy nenaplnili," uviedol Mydlo s tým, že aj napriek tomu je Ján Korvín jednou z ústredných postáv stredoveku na Liptove.

Novinkami expozície sú tiež prezentácia chronológie osídlenia jednotlivých častí Liptova od 13. do 19. storočia a rozvinutia kráľovských obcí a miest Liptova. "Pribudla aj projekcia, ktorá formou premietania na stenu opisuje významné sakrálne stavby na Liptove v regionálnom aj európskom kontexte," doplnil dočasne poverený riaditeľ múzea Rastislav Molda.

Expozíciu rozšírili aj o technologický prvok, ktorý zahmlí priehľadné sklo vitríny tak, aby bolo naň možné premietať prezentáciu o zbierkovom predmete za sklom. "V tomto prípade o hákovnici. Po prezentácii sa sklo opäť spriehľadní a návštevník tak má možnosť videnú prezentáciu konfrontovať s realitou," načrtol Mydlo.

Modernizáciu jednej z najnovších stálych expozícií Liptovského múzea urobili v spolupráci s Ústavom technológií a inovácií.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol