V Žiari nad Hronom vysadili 300 netradičných ovocných kríkov

16.10.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke rakytník rašetliakový, 9. októbra 2012. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Žiar nad Hronom 16. októbra (TASR) - V mestskom sade v Parku Š. Moyzesa v Žiari nad Hronom vysadili v uplynulých dňoch viac ako 300 kríkov netradičných ovocných druhov. V rámci projektu zameraného na adaptáciu na zmenu klímy a podporu opeľovačov pribudli v parku netradičné druhy, ako muchovníky, kaliny, trnky, rakytníky, driene, mišpule, hlošiny, arónie, ríbezle, figy či duly.

Výsadba, ktorej súčasťou bol aj kurz určený pre verejnosť, prebehla pod vedením krajinného ekológa Ľudovíta Vašša zo združenia sadárov Ovocný strom. Mestský sad, ktorý je podľa jeho slov vysadený z menej známych a dnes už neobyčajných odrôd stromov, obohatili druhy, ktoré sa dobre adaptujú na klimatickú zmenu, ako sú neskoré mrazy či prívalové dažde.

"Ide o pokračovanie projektu výsadby nášho sadu. Viac ako 300 kusov kríkov, ktoré boli vysadené, doplnia sad do úplne inej podoby. Tak ako aj Vašš skonštatoval, sad je už v dnešnej podobe unikátny a má aj dobrú starostlivosť, takže sa veľmi teším z toho, že sme s ním mohli v pokračovať v tomto projekte," uviedol v tejto súvislosti primátor Peter Antal. Na projekt získala samospráva 11.450 eur z Nadácie SLSP.

Mestský ovocný sad v Žiari nad Hronom vznikol na jeseň v roku 2017, na začiatku ho tvorilo 91 ovocných stromov na ploche veľkej približne jedného hektára. Takýto sad sa nachádzal i v minulosti, o stromy sa staral sám biskup Štefan Moyses, po ktorom nesie park pomenovanie.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača