Košický maratón splnil očakávania
"Traťový rekord je odmena"

02.10.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Keňan Philemon Rono (na snímke) zvíťazil na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v traťovom rekorde 2:06:55 h. Košice, 1. októbra 2023. FOTO TASR – František Iván.

Košice 1. októbra (TASR) - Jubilejný 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM) splnil očakávania veľkej časti fanúšikov i organizátorov. Riaditeľ pretekov Branislav Koniar považuje rekordný čas Philemona Rona z Etiópie 2:06:55 za odmenu pre všetkých, ktorí sa podieľali na organizácii podujatia.

Rono splnil pozíciu jedného z najväčších favoritov, do ktorej ho predurčoval najlepší osobný rekord z celého štartového poľa - 2:05:00 h. Sekundoval mu jediný ďalší vytrvalec s "osobákom" pod 2:06 h Keňan Kebede Tulu, s ktorým absolvovali na záverečných kilometroch pútavý súboj do posledných metrov. Ten napokon vyústil k pokoreniu traťového rekordu z roku 2012, ktorý držal Lawrence Kimaiyo.

"Bolo to veľmi tesné. Bežci začali na záverečných 7-8 kilometroch spomaľovať, no na záverečnom kilometri sme už napokon verili, že zo svojho tempa nestratia. Vidno, že k nám chodia bežci s výbornou výkonnosťou. Na veľkých maratónoch už nevídať sólové víťazstvá, naopak, často sú to súboje až na cieľovú pásku. Opäť sme taký videli aj v Košiciach. Zápletka sa ukáže až na konci a sme radi za takéto dramatické rozuzlenie," uviedol Koniar. Riaditeľa MMM tešili popri rekordnom čase aj ďalšie aspekty: "Mali sme veľké šťastie na počasie. Po horúcom septembrovom počasí pripadol prvý chladnejší deň práve na 1. október a to nám veľmi pomohlo. Videli sme veľa osobných rekordov, ktoré prekonali slovenskí bežci. Nový traťový rekord mužov je odmena pre všetkých, ktorí sa počas roka snažili o toto jubilejné podujatie."

Na snímke víťazka žien Jackline Cheronová (Keňa) v cieli. FOTO TASR - František Iván.

Organizátori potvrdili aj angažovaním vytrvalcov s výbornými osobnými rekordmi snahu o vytvorenie nového maxima košického maratónu. V ženskom poli favoritiek nechýbala Keňanka Margaret Agaiová, ktorá v Košiciach už dvakrát vytvorila traťový rekord. V poli favoritiek ju doplnilo šesť afrických vytrvalkýň. Triumfovala Keňanka Jackline Cheronová, pre ktorú to bol iba druhý maratón v živote.

"Priznávame, že tentoraz sme sa zamerali skôr na súťaž mužov. Ženský rekord sme posúvali v uplynulých piatich rokoch, takže tentoraz sme tomu dali voľnejší priebeh z hľadiska nominácie a rozpočtu. Napriek tomu prišla veľká kvalita bežkýň a napokon sme aj u žien videli veľké ukrajovanie z osobných rekordov, " uviedol Koniar.

Súboj o majstra Slovenska v maratóne napokon vyznel pre víťaza MMM z "covidového" ročníka 2020 Mareka Hladíka. Súperil najmä so športovým "obojživelníkom" Matejom Hujsom, ktorého výkonnosť v spojitosti s náročným programom vyzdvihol aj riaditeľ pretekov.

"Matúš Hujsa hneď po MMM letel do Londýna, kde ako tréner pomohol vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi v kvalifikácii OH 2024 v Paríži. Patrí mu obrovská poklona za to, ako sa dokázal sústrediť a dobehnúť v osobnom rekorde. Príprava najlepších Slovákov bola cielená na Košice. Treba povedať, že sa pripravovali v ťažkých podmienkach, ktoré nezodpovedajú tomuto storočiu a snahe presadiť sa v európskom meradle. Obaja sú úžasní ľudia."

Riaditeľ MMM priznal spokojnosť s priebehom maratónskeho víkendu, počas ktorého sa v Košiciach objavilo viacero osobností verejného, športového a atletického diania. Popri úspešných olympionikoch Anastasii Kuzminovej, Matejovi Tóthovi, Robertovi Korzeniowskom či Martinovi Koukalovi figurovali v plejáde hostí aj zakladateľ maratónu v Berlíne Horst Milde, riaditeľ oddelenia Dedičstva Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Christopher Turner a ďalší.

"Máme od nich skvelé reakcie. V slovách od Hosta Mildeho a hostí z celého sveta počas otváracieho ceremoniálu MMM boli veľké komplimenty. Som rád, že dokazujeme, že z hľadiska športovej diplomacie vieme držať krok so svetom a ponúknuť zaujímavý program. Stý ročník bol pre nás jeden z vrcholov tejto dekády. Konkurencia je obrovská, vytrvalci si vyberajú, kde budú štartovať. Stý ročník bol magický, no naše sily už musia smerovať k tomu, ako svetu predať našu druhú stovku. Je to niečo, čo nás bude tlačiť dopredu," priznal Koniar.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol