Miestne referendum proti výstavbe spaľovne v Drienove je platné

02.10.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Drienov 1. októbra (TASR) - Miestne referendum proti vybudovaniu spaľovne v obci Drienov v okrese Prešov je platné. Pre TASR to potvrdil starosta obce Peter Tomko. V sobotňajšom (30. 9.) miestnom referende odpovedali obyvatelia na otázku, či súhlasia s výstavbou zariadenia na energetické zhodnocovanie komunálneho odpadu (spaľovne).

Z 1761 oprávnených voličov sa na referende zúčastnilo 1061 Drienovčanov, odovzdali 1031 platných hlasovacích lístkov. Nesúhlas s výstavbou vyjadrilo 987 ľudí, súhlas 44 a 30 hlasov bolo neplatných. Referendum bolo podľa Tomka úspešné. Účasť na miestnom referende dosiahla 60,25 percenta.

Ako pre TASR uviedla obecná poslankyňa Veronika Muška, referendum sa rozhodla iniciovať na základe množstva podnetov od občanov. "Keďže sme už organizovali v Drienove minulý rok protestnú a tiež petičnú akciu, tak miestne referendum som navrhla ako ďalšiu zákonnú možnosť, ako vyjadriť svoj názor," vysvetlila Muška.

Výstavba spaľovne by podľa jej slov negatívne ovplyvnila život občanov Drienova, ako aj občanov okolitých obcí. "Zaťažilo by to nesmierne naše komunikácie, ktoré sú už teraz v nie najlepšom stave a ani našej okolitej prírode by to určite neprospelo," povedala.

V obci čakajú na záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia k predloženému zámeru zo strany súkromnej spoločnosti. Tým sa má uzavrieť proces posúdenia vplyvov na životné prostredie.

Proti výstavbe spaľovne sa okrem Drienova postavili aj dotknuté samosprávy obcí Drienovská Nová Ves, Ličartovce, Petrovany a iné, ako aj samotní občania.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol