Noc netopierov prinesie možnosť počúvať zvuky týchto nočných tvorov

28.09.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Zoologická záhrada v Bratislave v spolupráci s ochranármi z organizácie Miniopterus pripravuje na piatok (29. 9.) v poradí 18. ročník Noci netopierov. Súčasťou podujatia bude okrem iného počúvanie zvukov týchto nočných tvorov pomocou ultrazvukových prístrojov. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo.

"Prírodovedci priblížia život netopierov, spôsob, ako zimujú, priebeh monitoringu a sčítavania jedincov," priblížila Ritterová s tým, že návštevníci sa tiež dozvedia, ako sa dá pomôcť netopierom vo voľnej prírode. V prípade nájdenia zraneného alebo slabého netopiera sa odporúča kontaktovať príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody SR, Spoločnosť pre ochranu netopierov, prípadne odbor životného prostredia na príslušnom okresnom úrade.

Na Slovensku sa v súčasnosti vyskytuje 28 druhov netopierov. Všetky druhy sú zákonom chránené vrátane lokalít, v ktorých sa vyskytujú. Súčasťou fauny sú len hmyzožravé netopiere. Jedinec dokáže za noc skonzumovať takmer 3000 komárov či iného hmyzu, čo tvorí približne jednu tretinu jeho hmotnosti.

Najmladším druhom objaveným na Slovensku je večernica južná. Tento druh bol objavený na území Slovenska v roku 2006 v Nitre, neskôr sa objavil aj v Michalovciach a Bratislave.

Európsku noc netopierov vyhlasuje od roku 1997 sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov Eurobats so sídlom v Bonne. Cieľom podujatia je propagácia ochrany netopierov. Každoročne sa vo viac ako 30 štátoch konajú rôzne prednášky, výstavy, ukážky výskumu netopierov či ďalšie aktivity približujúce ľuďom život netopierov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol