Sedlo Prielom uzatvoria, turistický chodník čaká oprava
.

26.09.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Vysoké Tatry 26. septembra (TASR) - Sedlo Prielom vo Vysokých Tatrách čaká od piatku (29. 9.) uzávera. Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa totiž v spolupráci s dobrovoľníkmi chystá opraviť modro značený turistický chodník vedúci cez toto obľúbené vysokohorské sedlo spájajúce Veľkú Studenú a Bielovodskú dolinu. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

Turistická trasa cez Prielom patrí medzi najnáročnejšie vo Vysokých Tatrách. Nachádzajú sa na nej aj výstupové železá a reťaze, ktoré turistom uľahčujú pohyb v exponovanom teréne. Vplyv počasia a množstva ľudí, ktorí každý rok počas sezóny prejdú týmto úsekom, sa negatívne podpísal aj na stave turistického chodníka.

"Po rokoch bežných opráv a údržieb nastal čas na jeho rozsiahlejšiu opravu, keďže aj reťaze a stupačky majú svoju životnosť. Privítali sme iniciatívu dobrovoľníkov, vďaka ktorým spoločnými silami zrekonštruujeme sedlo Prielom a zlepšíme tak nielen stav turistickej infraštruktúry, ale zároveň zvýšime aj bezpečnosť a komfort návštevníkov Vysokých Tatier," uviedol námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf.

Pracovníci Strediska starostlivosti o turistickú infraštruktúru sa spoločne s dobrovoľníkmi z turistického klubu Hikemates pustia do práce v exponovanom teréne. To si však podľa ochranárov vyžaduje skúsených ľudí, na oprave tohto úseku sa tak budú podieľať nadšenci s lezeckou praxou.

"Na chodníku a v jeho okolí sa nachádza množstvo uvoľnených skál, tie odstránime a zároveň na trase osadíme fixné reťaze v dĺžke 180 metrov, aby bol prechod pre turistov jednoduchší a najmä bezpečnejší," konkretizuje predseda turistického klubu Hikemates Patrik Pajta.

Počas opráv trasu dočasne uzatvoria pre verejnosť. O opätovnom otvorení sedla bude Správa TANAP-u informovať prostredníctvom svojej webstránky a tiež na sociálnej sieti.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača