Leto na Podpoľaní a v Novohrade bolo podobné obdobiu pred pandémiou

19.09.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec 23. februára 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) - Tohtoročná letná sezóna na Podpoľaní a v Novohrade bola počtom návštevníkov podobná obdobiu pred pandémiou nového koronavírusu. Pre TASR to uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Podľa jeho slov sa však zmenilo správanie turistov, ktorí uprednostňujú rezervácie v hoteloch tesne pred pobytom. "Výrazný je nárast tých, ktorí sa radšej ubytujú na súkromí, v chatkách, prípadne hostia s karavanmi," objasnil.

Dodal, že v rámci Podpoľania mala vplyv na cestovný ruch aj situácia s vysokým výskytom medveďa. Poznamenal, že ľudia menej navštevovali odľahlejšie lokality v rámci prírodného turizmu. "V Novohrade sa obľube tešili najmä kúpaliská v Dolnej Strehovej a v Rapovciach," zdôraznil. Vysokú návštevnosť však mali aj hrady na pohraničnej hradnej línii Novohradu, najmä Fiľakovský hrad a hrad Šomoška. "Priazni sa teší produkt splavu rieky Ipeľ, ktorý v lete splavilo približne 1500 návštevníkov," zhrnul.

Riaditeľ priblížil, že z hľadiska národného zloženia hostí dominujú najmä domáci a Maďari. "Vysokú návštevnosť sme zaznamenali aj počas letných podujatí v regiónoch, ako boli folklórne festivaly," informoval.

Návštevnosť Banskobystrického kraja sa v rokoch po pandémii nového koronavírusu postupne zvyšuje. TASR to potvrdila výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. Podotkla, že v rámci kampane si spravili aj prieskum o tom, ktoré miesta v kraji návštevníci túto sezónu navštívili. Zdôraznila, že medzi najčastejšie spomínané patria Banská Štiavnica, Donovaly, Banská Bystrica, Muránska planina, Špania Dolina či Bystrianska dolina a Nízke Tatry.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol