Vojaci si v Brezovej pod Bradlom pripomenú svoje historické korene

14.09.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: V.Miček

Brezová pod Bradlom 14. septembra (TASR) - Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR si pripomenú svoje historické korene. Oslavy sa uskutočnia 23. septembra v Brezovej pod Bradlom, predchádzať im bude slávnostná vojenská prísaha. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Tohtoročné protokolárne aktivity sa od januára nesú v duchu osláv 30. výročia vzniku novodobých ozbrojených síl, ktorých tradície však siahajú hlboko do 19. storočia a viažu sa k prvému ozbrojenému vystúpeniu dobrovoľníkov pod vedením kapitána Jána Francisciho v septembri roku 1848," uviedol Zemanovič.

Aj tentoraz si vojaci svoje korene podľa neho pripomenú práve v kraji pod Bradlom, a to položením vencov k mohyle generála Štefánika a mohyle Francisciho dobrovoľníkov, ako aj slávnostným vojenským nástupom na námestí. "Súčasťou budú aj neodmysliteľné ukážky súčasnej bojovej techniky vrátane novozavedenej techniky v podobe tanku Leopard 2 či výzbroje príslušníkov Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku," doplnil.

Oslavám bude 22. septembra predchádzať slávnostná vojenská prísaha. "Tentoraz sa však bude konať v priestoroch pred Múzeom Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, kde približne 400 nových vojačiek a vojakov zloží záväzok byť pripravený obetovať zdravie a život na obranu vlasti a svojich spoluobčanov," dodal hovorca OS SR.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača