Fujaristi sa stretnú v Čičmanoch na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!

13.09.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na snímke fujaristi počas celoslovenského stretnutia fujaristov v obci Čičmany (okres Žilina) v nedeľu 25. septembra 2022. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

Čičmany 12. septembra (TASR) - Celoslovenské stretnutie fujaristov pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! sa uskutoční od 21. do 24. septembra v Čičmanoch. TASR o tom informovalo Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline.

Návštevníci sa počas štyroch festivalových dní budú môcť zúčastniť na tvorivých dielňach. "Štvrtok (21. 9.) a piatok (22. 9.) bude zameraný na výrobu a hru na fujare pod vedením Matúša a Michala Fiľovcov. Lektori Miroslav Štefánik a Igor Dundek budú od piatka do nedele (24. 9.) predvádzať proces výroby fujary trombity. Piatkové popoludnie pod názvom Spomienky a odkazy majstrov bude venované výrobcovi fujár a píšťal Alexandrovi Králikovi," uviedlo KrKS.

V sobotnom programe vystúpia fujaristi zo Slovenska a zahraničia, FSk Poničan z Poník, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, Chlopi z Heľpy, FSk Lastovienka z Čičmian, heligonkár Juraj Krahulec, sólisti a gajdoši. "V nedeľu sa uskutoční slávnostná svätá omša venovaná nositeľom tradícií. Poobede sa v galaprograme predstavia fujaristi, FS Bystrina, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, FSk Lastovienka z Čičmian, heligonkári, gajdoši, Trombitáši FSk Hájiček Chrenovec Brusno a Martin Repáň," doplnilo KrKS.

Autorom programov je majster ľudovej umeleckej výroby Michal Fiľo. Organizátormi podujatia sú KrKS v Žiline, obec Čičmany a kaštieľ Čičmany. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj a koná sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol