Modrotlačiarsku nedeľu v Pribyline otvorí prednáškou M. Rabada 
Podujatie je súčasťou projektu s názvom Modrobiely svet.

26.07.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline ožije v nedeľu 29. júla podujatím zameraným na historickú i súčasnú podobu modrotlačiarstva. Remeslo, ktoré pred niekoľkými desaťročiami takmer úplne vymizlo, v tomto období prežíva svoju renesanciu. Pre návštevníkov bude pripravený bohatý program, ktorý svojou prednáškou a názornou ukážkou výroby modrotlače otvorí mladý majster Matej Rabada. Ten má v súčasnosti farbiarsku dielňu v Párnici.

Ďalší hosť Miroslav Hajdučík predstaví vzácne zreštaurované vzorkovnice a korešpondenciu z jednej z posledných farbiarskych dielní na Orave, farbiarskej dielne Schiffer v Slanici. Táto obec už dnes neexistuje, je zatopená Oravskou priehradou,“ uviedla pre TASR etnologička Národopisného múzea Liptovský Hrádok Simona Jaššová. Účastníci tak budú mať možnosť prezrieť si viac než storočie staré predmety, ktoré vykresľujú prácu farbiarov.

S autorkou publikácie "S modrotlačou do sveta" Evou Kurjakovou sa návštevníci pribylinského múzea porozprávajú o jej celoživotnom diele v oblasti historického a etnografického výskumu a taktiež o plátenníkoch a farbiaroch z hornej Oravy. Rovnako budú mať návštevníci možnosť knihu zhliadnuť i zakúpiť.

 „Napokon sa v hodinovom tanečnom a speváckom programe predstaví Folklórne združenie Stráne z Važca, keďže práve v tejto obci sa najmä na ženských tradičných odevoch zachovala zaujímavá forma archaickej modrotlače,“ dodala etnologička.

Podujatie bude doplnené o stánok s výrobkami z pravej slovenskej modrotlače, ktoré vo svojej dielni vyrába majster Rabada, napr. pánske viazanky, motýliky, vaky či šatky. „Pre deti budú počas dňa pripravené tvorivé dielne, kde budú môcť preukázať svoju šikovnosť, ale aj sa niečo nové o modrotlači dozvedieť,“ priblížila. V priestoroch vozárne bude vo výstavných vitrínach nainštalovaná malá ukážka modrotlačiarskych foriem, odevných súčastí a bytových textílií zo zbierok Liptovského múzea.

„Modrotlačiarsku nedeľu sa chystáme realizovať v Múzeu liptovskej dediny po prvýkrát. Dúfame, že bude mať u návštevníkov rovnaký úspech ako ostatné podujatia s niekoľkoročnou tradíciou. Táto zaujímavá téma môže v súčasnosti osloviť širokú verejnosť a preto očakávame veľký záujem,“ skonštatovala Jaššová. Podujatie je súčasťou projektu s názvom Modrobiely svet podporeného Fondom na podporu umenia. Jeho výstupmi budú okrem iného aj prednášky a výstavy plánované v druhej polovici tohto roka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol