Festival Kiosk 1 v Žiline predstaví nezávislý tanec a divadlo 
11.ročník podujatia ponúkne bohatý program

25.07.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Najlepší slovenskí choreografi a umelci nezávislého autorského divadla sa predstavia na festivale iného divadla a tanca Kiosk 1, ktorý sa uskutoční od štvrtka (26.7.) do nedele (29.7.) v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie, Novej synagógy a Bábkového divadla v Žiline. TASR o tom informoval hlavný dramaturg festivalu Martin Krištof.

Aj napriek 11. ročníku má Kiosk v názve číslovku jeden. "Kiosk prechádza po dosiahnutí dekády výraznými zmenami - program je otvorenejší iným umeleckým druhom, má viac sekcií, ktoré vedú rôzni dramaturgovia, rozrastá sa do ďalších lokalít. Ale hlavne sa cíti mladší ako kedykoľvek predtým, priam znovuzrodený. Nie je v ničom prvý, je len stále nový," vysvetlil Krištof.

Podľa dramaturgičky festivalu Michaely Paštekovej môže byť pri príprave predstavenia proces jeho vzniku vzrušujúcejší ako samotný výsledok. "Aj to je dôvod, prečo organizátori zvolili za tohtoročnú tému proces. Cesty sú ešte nevyšliapané, názory na seba narážajú, pokusy môžu byť omylmi, ale aj úspechmi. Aj preto Kiosk predstaví skôr otvorené diela než uzavreté projekty," podotkla Pašteková.

Doplnila, že takým projektom bude napríklad The Touch of the Open choreografa Jara Viňarského, založený na filozofii tanca. Program ponúka tiež inscenácie prekračujúce limity žánrov aj javiska - HodWorks: Solos, hudobno-vizuálne performancie - For you Katrina, presahy k virtuálnej realite - Mária Júdová, Andrej Boleslavský: Camouflage, či site-specific inštalácie - DiStO: Divadlo statického objektu. Okrem predstavení sa návštevníci môžu zúčastniť aj na diskusiách. "Tie tohtoročné si položia otázky, čo je dnes výskumom v umení, kedy je ešte proces tvorivou činnosťou či akú hodnotu má v umeleckom svete čas na prácu," uviedla Pašteková.

 Programové tipy organizátorov zahŕňajú projekt SOMA od úspešného mladého choreografa Martina Talagu, predstavenie etablovaného slovenského tanečníka a choreografa Viktora Černického PLI, ktorého koncept je upravený na mieru Kiosku, alebo koncert významného hudobného skladateľa Györgya Ligetiho v spolupráci s Orchestrom Berg. "Legendárna skladba Symfonická báseň pre 100 metronómov (1962) je fascinujúca práve vďaka svojej jednoduchosti. Stovka metronómov natiahnutá a spustená v rôznych tempách odohrá celý koncert, ktorého veľkoleposť podčiarkne priestor Novej synagógy," dodala Pašteková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice