Obnova hradu Slanec pokračuje stabilizáciou múra paláca
V budúcnosti by tu mala vzniknúť turistická vyhliadka.

24.07.2018 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Obnova hradu Slanec nad rovnomennou obcou v okrese Košice-okolie pokračuje tento rok ďalšou murárskou sezónou. Na hrade pracuje od začiatku mája cez úrad práce 15 robotníkov, Ministerstvo kultúry SR poskytlo na tohtoročný projekt dotáciu 24.500 eur.

"Keďže ešte stále sme na niektorých objektoch v prvej fáze záchrany, čiže stabilizácie, tak sme sa rozhodli v tomto roku stabilizovať múr hradného paláca, pretože tomu sme sa ešte dostatočne nevenovali," uviedol pre TASR starosta obce Jozef Bela. Prioritou je tak postaviť obrovské lešenie pri múre paláca a stabilizácia jeho prvkov, najmä krakorcov na vrchole.

 

                  

FOTO: Z tejto veže, ktorú sa podarilo zastrešiť v roku 2013, sa má v budúcnosti stať vyhliadka pre turistov. Slanec, 24. júla 2018. FOTO TASR – František Iván. 

Obec pôvodne žiadala finančnú podporu 48.000 eur, napokon musela rozpočet a harmonogram prác upraviť. V pláne sú aj ďalšie práce v interiéri veži Nebojsa, ktorá má v budúcnosti slúžiť ako vyhliadka pre turistov. Veža je pritom zastrešená a zabezpečená proti vplyvom počasia, vo vnútri je točité drevené schodisko medzi štvrtým a šiestym podlažím. "Urobila sa už aj dôležitá klenba na vstupe do veže, ktorá bola úplne vypadnutá. Pokračujeme na rekonštrukcii ďalšej klenby medzi štvrtým a piatym podlažím, a tak vlastne osadíme všetky portály," uviedol Bela.

Veža je pre verejnosť naďalej uzavretá, vzhľadom na stavbu rozsiahleho lešenia bude aspoň sčasti ohradené horné nádvorie. "Chceme urobiť plot okolo múra paláca, aby to bolo bezpečné," dodal starosta.

 

           

FOTO: Práce na obnove hradu Slanec. 24. júla 2018. FOTO TASR – František Iván. 

 

Obnova hradu pod vedením obce a občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec sa začala v roku 2012. Vo veži, ktorá je dominantou širokého okolia, by mala byť v budúcnosti aj expozícia pre návštevníkov. 

Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.
 

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice