Kameňany: Gotický kostol z 13. storočia sa stal súčasťou medzinárodného projektu

23.08.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: L. Mužla

Na snímke veža kostola v Kameňanoch. Archív TASR.

Kameňany 22. augusta (TASR) - Románsko-gotický kostol z 13. storočia v obci Kameňany v okrese Revúca sa stal súčasťou medzinárodného projektu z grantového programu Kreatívna Európa. Projekt, ktorý zahŕňa trojicu pamiatok zo Slovenska, Slovinska a Rumunska, je zameraný na výskum a revitalizáciu kultúrneho dedičstva. TASR o tom informoval Peter Palgut zo združenia Gotická cesta, ktoré je partnerom projektu.

Projekt s názvom Kúpele, gotické kostoly a banícke domy: revitalizácia kultúrneho dedičstva mladými profesionálmi spája tri mimovládne organizácie a postavený je okolo troch významných historických objektov. Okrem kostola v Kameňanoch ide o banícky dom v slovinskej Idriji a Neptúnové kúpele Baile Herculane v Rumunsku.

"Všetky tri budovy boli ocenené za svoje hodnoty v európskom historickom kontexte, no čelia nejasnej budúcnosti pre slabú schopnosť sektora nehnuteľných pamiatok udržateľne podporiť ich revitalizáciu," skonštatoval Palgut.

Celková finančná alokácia projektu predstavuje 188.000 eur vrátane 20-percentnej spoluúčasti partnerov. Zdroje budú použité na vypracovanie troch prípadových štúdií a výskumov na každej lokalite, súčasťou projektu sú aj tri workshopy s medzinárodnou účasťou pre mladých profesionálov a dobrovoľníkov.

"Evanjelický kostol v Kameňanoch je jednou z najhodnotnejších súčastí Gotickej cesty a projekt nám umožní nastaviť dlhodobú starostlivosť nielen o okolie tejto pamiatky, ale ukázať možné prístupy aj v iných lokalitách. Prvýkrát v 15-ročnej existencii združenia naše úsilie presahuje hranice spoluprácou s ďalšími dvoma mimovládnymi organizáciami zo Slovinska a Rumunska, ktoré sú nám v mnohých problémoch, ale aj ich riešeniach veľmi podobné," uviedol Palgut.

Aktivity projektu sú naplánované do konca budúceho roka, združenie Gotická cesta už spustilo štúdiu exteriéru románsko-gotického kostola. Workshop organizovaný v Kameňoch je naplánovaný na máj 2024 a počíta s účasťou 30 dobrovoľníkov. Zameraný bude na úpravy terénu, spevnených plôch či zelene v okolí kostola, jeho súčasťou budú aj aktivity s cieľom zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany historických pamiatok.

Románsko-gotický kostol v Kameňanoch bol postavený v polovici 13. storočia, pôvodne bol zasvätený uhorskému kráľovi sv. Ladislavovi. Dnešnú podobu kostola ovplyvnili prestavby v 17. storočí, okolo roku 1800 bola v areáli postavená aj murovaná samostatne stojaca zvonica. Odkrývanie vzácnych nástenných malieb, ktoré boli vlani ocenené značkou Európske dedičstvo, sa začalo už koncom 19. storočia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača