Výročie SNP pripomenie dobový vojenský tábor v záhradách trnavského múzea

22.08.2023 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trnava 21. augusta (TASR) - Pripomienku 79. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) pripravili v Trnave na piatok (25. 8.) a sobotu (26. 8.). Pietny akt pri pamätníku SNP na Univerzitnom námestí doplní dobový vojenský tábor v záhradách Západoslovenského múzea. Informuje o tom tlačový odbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je organizátorom.

Spomienka spojená s kladením vencov sa za účasti zástupcov krajskej a mestskej samosprávy, inštitúcií a obyvateľov uskutoční na mieste, odkiaľ do SNP v roku 1944 odišla ako jediná z územia západného Slovenska v počte štyritisíc mužov do národnooslobodzovacích bojov Trnavská posádka. Návštevníci múzea si budú môcť pozrieť ukážky vojenskej techniky, prezentáciu výzbroje, výstroje aj poľnej kuchyne s nemocnicou. Členovia Klubu vojenskej histórie ich predvedú v dobovom civilnom a vojenskom oblečení.

TTSK pred dvoma rokmi finančne podporil tiež tvorbu dokumentárneho filmu študenta Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Ľuboša Balažoviča s názvom Posledný povstalec o príbehu Trnavskej vojenskej posádky a jej člena Štefana Minaroviča. SNP si kraj pripomenul aj vydaním knihy Trnava a SNP.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača