V Habovke vznikne náučný chodník sakrálneho a prírodného dedičstva

17.08.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Habovka 17. augusta (TASR) - V oravskej obci Habovka vznikne štyri kilometre dlhý náučný chodník sakrálneho a prírodného dedičstva. Financovať ho budú z projektu cezhraničnej spolupráce s českým mestom Hustopeče. Za obec o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Náučný chodník prepojí kultúrno-historické prvky, najmä kaplnky a kamenné kríže roztrúsené v intraviláne a extraviláne. Mnohé z nich majú podľa Žabenského zaujímavú niekoľkostoročnú históriu a sú súčasťou prírodného územia. "Tie habovské pochádzajú z významnej kamenosochárskej barokovej dielne Bielopotockých zo susedného Oravského Bieleho Potoka. Prepojenie týchto drobných sakrálnych objektov a jedinečného prírodného potenciálu prostredia Roháčov a Hanáckeho Slovácka vytvorí zaujímavý funkčne ucelený produkt kultúrneho turizmu," zhodnotil.

Starosta Habovky Alojz Lajčin zhodnotil, že cieľom projektu je ponúknuť turistom ďalšiu zaujímavú alternatívu pre návštevu.

Projekt s celkovým rozpočtom vyše 82.000 eur ukončia do novembra tohto roku. Investícia počíta aj s vysadením pôvodných drevín. Pribudnú lavičky, koše, smerovníky, informačné tabule či náučné prvky. V Habovke pôjde o trasu, na ktorej budem sedem objektov - zastavení: kríž za Studenou, kríž Svätej trojice, kaplnka Márie Magdalény, Morový cintorín, kríž s Pannou Máriou, kríž na Stodolisku a kríž na Paškovke. V Hustopečiach okrem terénnych úprav pribudne potrebný mobiliár a informačné prvky pri Božích mukách a pri kaplnke.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol