Historické centrum ožije multižánrovým festivalom i remeselným trhom

17.08.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Levoča 17. augusta (TASR) - Historické centrum mesta Levoča v týchto dňoch ožije kultúrou, hudbou a zábavou. Vo štvrtok sa tam začína 21. ročník multižánrového festivalu Tajomná Levoča. Jeho súčasťou bude tradične aj Karpatský remeselný trh, ktorý sa bude konať v piatok a sobotu (18. - 19. 8.). Informovala o tom Vladimíra Novotná Čajová z referátu komunikácie a marketingu mesta.

Program trojdňového festivalu je tento rok súčasťou tzv. mäkkých aktivít projektu "Radnica otvorená komunitám", vďaka ktorému sa zrekonštruovalo prízemie a suterén historickej dominanty Levoče. "Vďaka Grantom EHP a Nórska tak môžeme zafinancovať časť programu," uviedla riaditeľka tamojšieho mestského kultúrneho strediska Zuzana Kamenická. Vystúpia tak mladí umelci i osvedčení interpreti a chýbať nebudú ani účinkujúci z regiónu. Súčasťou programu sú aj vežové koncerty z balkóna radnice.

Štvrtkový program tradične otvoria slávnostné fanfáry, podvečer vystúpi spevák rusínskych piesní Štefan Štec a kapela Fajta. Večer je pri Dome Majstra Pavla pripravený scénický program s názvom Prichádza niekto ako kráľ. "Súčasťou programu budú aj audiovizuálne vystúpenia na hlavnom pódiu," dodala Kamenická.

V piatok sa predstaví folklórny súbor Levočan, portugalskí tanečníci z Casa de Povo di Fatima, Dychová hudba mesta Levoča i svetelno-bubnová šou Batida. Najmenší účastníci festivalu sa budú môcť zabaviť v Tajomnej záhrade, predstavia sa tiež Živé sochy. "Medzi headlinerov patrí slovenské pop operné trio Gioia, speváčka Karmen Pal-Baláž, Adam Ďurica a prešovská kapela Akustika. Po polnočnom koncerte Majka Spirita je pripravená King Light Disco Show," doplnila Novotná Čajová.

V sobotňajšom programe sa z miestnych umelcov predstavia Kristína Lafková, Kamil Bartko, kežmarská kapela Chris May, speváčka Gitana a kapela Teraborsuk. Večer vystúpi Alan Murín a Similivinlife, pripravené je tiež vystúpenie Screen dancing a pol hodinu po 22. hodine program uzatvoria DJ Wallky a Weedhouse.

Organizátori pripravili aj sprievodné podujatia, jedným z nich je unikátna výstava originálnych xylografií Salvadora Dalího v Galérii mesta Levoča. Návštevníci môžu vystúpiť aj na vežu Baziliky sv. Jakuba a navštíviť obnovené priestory prízemia a suterénu levočskej radnice. Na Karpatskom remeselnom trhu sa predstavia tvorcovia z troch európskych krajín. Približne 100 remeselníkov bude prezentovať svoje výrobky z papiera, kože, dreva, skla či keramiky.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol