Zvieratá v Starom parku v Nitre budú môcť návštevníci sledovať z nového móla

02.08.2023 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Na snímke zvieratá v nitrianskom parku. Archív TASR.

Nitra 2. augusta (TASR) - Mesto Nitra finišuje s prácami na výstavbe novej zvieracej obory a dreveného móla v mestskom Starom parku. Práce sú súčasťou komplexnej obnovy parku, ktorú spustila samospráva začiatkom tohto roka. Financie takmer 6 miliónov eur na obnovu parku samospráva získala z Európskej únie. Súčasná revitalizácia parku je najrozsiahlejšou v jeho 150-ročnej histórii, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Po vybudovaní novej zvieracej obory a po výstavbe vyhliadkového dreveného móla za mŕtvym ramenom rieky Nitra budú môcť návštevníci parku sledovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Do novej zvernice ich radnica presunie z pôvodnej zvieracej obory na jeseň. Na mieste súčasnej zvernice by malo vzniknúť nové detské ihrisko.

Park dostane novú bohatšiu výzdobu, revitalizujú sa chodníky z prírodných materiálov, vznikne pikniková lúka s miestami na grilovanie. Súčasťou obnovy je aj nové osvetlenie a lavičky, workout prvky pre seniorov a vynovené detské ihriská doplnené o inkluzívne prvky. Žabia fontána, dielo sochára Júliusa Bártfaya, dostane po oprave pôvodný historický vzhľad. Harmonogram rekonštrukčných prác v parku je nastavený na 12 mesiacov, ukončené by mali byť do konca tohto roka.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol