Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.

06.07.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Detva 6. júla (TASR) - Tento rok otvárajú svoje brány pre návštevníkom prvýkrát vo štvrtok večer. Podujatie sa uskutoční v termíne od 6. do 9. júla v areáli prírodného amfiteátra v Detve.

Prvý deň organizátori vzdajú poctu životu a dielu osobnosti slovenskej kultúry, choreografovi Jurajovi Kubánkovi. Bude to dielo Nesmrteľný tanečník v podaní kolektívu Poddukelského umeleckého ľudového súboru z Prešova. "Uvedieme tiež podpoliansky program inšpirovaný prvkami zapísanými v reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska z regiónu Podpoľania," povedal predseda Programovej rady FSP Roman Malatinec. 

Sprievodným podujatím folklórnych slávností bude napríklad výstava s názvom Posolstvo krásy v Podpolianskom múzeu. TASR o tom informovala vedúca múzea Renáta Babicová. Záujemcovia uvidia zamatové obrusy, vankúše rôznych tvarov a veľkostí či závesy na okná zdobené technikou krivej ihly na zamate. Výstava predstaví diela viacerých vyšívačiek, ktoré už v súčasnosti nežijú. Vernisáž výstavy je vo štvrtok popoludní v Podpolianskom múzeu v Detve.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska Štrand v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976. V rokoch 2020 a 2021 sa slávnosti pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnili. 
 

Titulná fotografia: Na archívnej snímke folklórny súbor Hviezdička z Hriňovej počas Osláv podpolianskeho folklóru v Detve 11. júla 2021. FOTO TASR - Ján Krošlák

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol