V Múzeu mincí a medailí otvárajú výstavu venovanú 30. výročiu NBS
Podnadpis článku...

15.06.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke Múzeum mincí a medailí v Kremnici v okrese Žiar nad Hronom, 4. septembra 2020. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Kremnica 15. júna (TASR) - Múzeum mincí a medailí v Kremnici vo štvrtok otvára výstavu venovanú 30. výročiu vzniku Národnej banky Slovenska (NBS) s názvom Od mince k medaile, od medaily k minci. Pre verejnosť bude výstava prístupná do 30. júla. TASR o tom informovala odborná referentka propagácie múzea Miriam Kostrianová.

Výstavu venovanú výročiu NBS pripravilo múzeum v Kremnici v spolupráci so Združením medailérov Slovenska, ktorého členskú základňu tvoria akademickí sochári i absolventi stredných umeleckopriemyselných škôl. "Z ich synergie vzniká výsledný obraz súčasnej slovenskej tvorby mincí, objednávkových a voľných umeleckých medailí a plakiet aj s presahmi mimo ustáleného kánonu medailérskej tradície, v ústrety novým výzvam súčasného výtvarného myslenia," uviedla Kostrianová.

Výstava Od mince k medaile, od medaily k minci návštevníkom odprezentuje prácu profesionálnych umelcov, ktorí stáli pri vzniku združenia, aj pokračovateľov slovenskej mincovej a medailérskej tradície v podaní mladšej generácie. "Na výstave predstavujú svoju voľnú umeleckú tvorbu, tvorbu z oblasti liatej či razenej autorskej medaily, ako aj realizované či nerealizované návrhy pamätných a zberateľských mincí, razených v kremnickej mincovni," dodala Kostrianová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol