Do Vydrovskej doliny pôjde prvý nočný Astrovlak
Záujemcovia majú možnosť pozorovať nočnú oblohu v Balockých vrchoch.

18.07.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

 Večerná jazda Astrovlakom - historickým vláčikom Čiernohronskej železničky cez Lesnícky skanzen, čaká vo štvrtok 19. júla návštevníkov Čierneho Balogu. Záujemcovia majú možnosť pozorovať nočnú oblohu v Balockých vrchoch uprostred Vydrovskej doliny.

"Návštevníkov čaká astronomická príprava v tradičnej horárni s astronómom a pozorovanie nočnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi ďaleko od svetiel mesta v čarovnom prostredí, uprostred hlbokých lesov," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie Petra Rizdoňová Hlásniková.

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a odborný výklad sa uskutoční pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici - organizačnej súčasti Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom. 

"Na úvod máme pripravenú prezentáciu o vesmíre, vzniku a metódach pozorovania oblohy. Následne si návštevníci budú môcť otestovať svoj zrak pozorovaním nočnej oblohy voľným okom, naučíme sa, čo všetko môžeme pozorovať na oblohe, ako sa orientovať v teréne podľa hviezd a každý si vyskúša pozorovanie astronomickým ďalekohľadom," priblížil pracovník hvezdárne Stanislav Kaniansky.

Výlet Astrovlakom s pozorovaním hviezd a návšteva Lesníckeho skanzenu vo večerných hodinách sa koná po prvý raz. Zopakovať si ju záujemcovia budú môcť v ďalších dvoch termínoch - 2. a 16. augusta. "Lístky na tento netradičný výlet z kapacitných dôvodov odporúčame rezervovať si na www.cyklo.horehronie.net," povedal riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek.  

"OOCR Región Horehronie zabezpečuje dopravu z rekreačnej oblasti Tále a obcí Bystrá, Mýto pod Ďumbierom a z mesta Brezno priamo do Čierneho Balogu na hlavnú stanicu Čiernohronskej železnice. Doprava je pre držiteľov Horehronie card a Karty Horehronca bezplatná," uviedla manažérka OOCR Kristína Šajgalíková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice